Politik

Nicklas Lundblad i SvD om Stuart Kauffmans pinsamma Reinventing the Sacred


Find more videos like this on Reinventing the SacredKlicka på bilden.

Sir John Templeton, han var trots sin titel amerikan, tillbringade en stor del av sitt liv och mångmiljonbelopp i ett försök att “förena kristendomen och vetenskapen”.

Eller att kristna världens vetenskapsmän som kanske är en bättre beskrivning av hans mycket dubiösa aktiviteter med att placera religiösa artiklar i mindre kända vetenskapliga tidskrifter.

Den virulenta kreationismen här i USA som har för avsikt att förvandla USA till ett fundamentalistiskt religiöst samhälle av Iransk modell har lett många vetenskapsmän och debattörer att engagera sig för att fritt samhälle och mot den fundamentalistiska kristendomen.

Christopher Hitchens God Is Not Great: How Religion Poisons Everything, Sam Harris: Letter to a Christian Nation och Richard Dawkins The God Illusion är tre bra exempel.

Nu kommer Stuart Kauffman som själv är biolog med sin pinsamma Reinventing the Sacred och försöker underminera den vetenskapliga läran, eller i varje fall fysiken, inifrån.

Det här är en rätt förutsägbar bok som börjar med att misstänkliggöra fysiken för att den inte kan förklara de mer komplicerade biologiska processerna och därifrån tar språnget till den kristna mysticism som Kauffman själv tycks omhulda.

 

[tags] Böcker, Böcker i USA, USA-böcker, Book reviews [/tags]Mer om böcker: London Review of Books, New York Times Book Review, New York Review of Books[tags]

0 thoughts on “Nicklas Lundblad i SvD om Stuart Kauffmans pinsamma Reinventing the Sacred

 1. Jens

  Hej!

  Kul att du tar upp Kauffmans bok, har följt hans utveckling de senaste 10 åren. Du gör dock en del slutsatser som är ganska absurda. För det första är han jude inte kristen, och motsätter sig å det grövsta Intelligent design. För det andra tror jag att det han säger om reduktionismen och den materialistiska världsbilden är rätt, den är otillräcklig. Därmed inte sagt att han är idealist eller mystiker eller vad du vill. Han erkänner den reduktionistiska metoden som sådan, den är bra, nödvändig osv. Men otillräcklig… varför? Läs boken!

  Det ser däremot ut som att du har läst för mycket Hitchens, Dawkins och Harris… personer som är materialister ut i fingerspetsarna. Det är inte farligt att läsa annat också och utmana sina egna tankar.

  Ska jag säga något kritiskt angående Kauffman så är det att vi inte behöver använda ett så laddat ord som “Gud” för att beskriva naturen/universum. Jag tror mig förstå hur han använder det och att han vill få oss att känna vördnad inför livet. Men jag är övertygad om att han är duktigt naiv i den här frågan.

  Ha det gott!