Politik

Doha-rundans död, är globaliseringen död nu?

Doha i Qatar

Doha-rundan, dvs de de internationella frihandelsförhandlingar under ledning av Världshandels organisationen som tar sitt namn från Qatars huvudstad Doha har strandat.

Här är litet bakgrund från regeringskansliet:

Vid WTO:s fjärde ministerkonferens i november 2001 beslutade medlemmarna att inleda nya handelsförhandlingar på ett 20-tal områden med målsättningen att komma överens om ett slutligt avtal före 1 januari 2005.

Eftersom konferensen ägde rum i Qatars huvudstad Doha gavs förhandlingarna det formella namnet “Utvecklingsdagordningen från Doha”, ofta kallad “Doharundan” eller “DDA” (Doha Development Agenda).

Avsikten var att medlemmarna vid WTO:s femte ministerkonferens i Cancún, Mexico, i september 2003 skulle göra en översyn i halvtid av förhandlingarna och ta beslut om riktlinjerna för det fortsatta arbetet.

 

Läs fler inlägg om Globalisering

2008-05-04 I globaliseringens fotspår: sjukvårdsturismen ökar snabbt i USA
2006-11-10 Teknologi, globalisering och politisk makt
2006-11-09 Globaliseringen är här
2006-04-22 Tokglobalisering
2006-04-21 Globaliseringens andra våg
2006-01-20 Globalisering utanför Indien

[tags] Doha, Världsekonomin, Globalisering, Globalization, Ekonomi[/tags]

0 thoughts on “Doha-rundans död, är globaliseringen död nu?

 1. Mattias

  Bossebus:

  Med hjälp av frihandel kommer man (och har redan gjort till viss del) att utveckla produkter (fordon i första hand) som kommer att driva ner behovet av olja. Om man inte har frihandel kommer det att ta väldigt mycket längre tid och då kommer man att behöva kriga ännu mer.

  Jag förstår inte riktigt ditt andra stycke (Jawell…hmm?) vad menar du med det?

 2. Bossebus

  Hmm…
  “fast i socialistisk fattigdom”…
  “konkurrera ut motståndarna”..

  Jawell..antar att du menar att det amerikanska rostbältet är utkonkurrerade och fast i…..hmm?

  Och oljan konkurrerar man om till döds med vapenmakt…bra lösning för vem?

  Shop until you drop..
  Buy until you die..

  etc etc..

 3. Mattias

  Lennart, har du någonsin sett någon forskning som visar på att frihandel inte skapar mera jobb? Det här är ett stort misslyckande för hela världen, framför allt de fattiga länder som aldrig kommer att kunna nå en bättre status utan blir fast i socialistisk fattigdom.

  När handel sker på lika villkor måste företag kunna anpassa sig för att kunna konkurrera ut motståndarna. Konsumenterna får på så sätt bättre produkter och världen drivs framåt. Du som bor i Silicon Valley borde väl förstå det här? Frihandel innebär också bättre lösningar för t.ex. klimatfrågan eftersom produkter som anpassas till kundernas krav när det gäller klimat börjar utvecklas och tillverkas. Utan frihandel kan tillverkarna sakerna hur de vill, och till högre kostnader, och kunderna tvingas köpa det eftersom de inte har något val.

  Mindre frihandel i världen kommer inte att ge tillbaka de förlorade jobben i the Midwest utan det kommer bara att skapas mer arbetslöshet. För att USA ska fortsätta vara en förebild för världen när det gäller frihandel finns det bara ett val i November: John McCain.

  Country First