Politik

USA-valet: McCain vinner första set. Kan Obama vinna det andra?

Obama i Orlando i Florida idag lördag.

Vita Huset i Washington

Litet bakgrund: presidentvalet här i USA går av stapeln den fjärde November i år och den nye presidenten svärs in den 20:e Januari 2009. Samtidigt hålls val till alla Representanthusets 435 säten och till en tredjedel av senatens 100 säten.

En av John McCains attacker.

Andra viktiga datum på vägen till valet är det demokratiska partikonventet från den 25 till den 27 Augusti i Pepsi Center och den 28 Augusti på INVESCO Field i Denver i Colorado och det republikanska konventet i Xcel Energy Center i Saint Paul i Minnesota från 1:a – 4:e September.

Även om det är nära 18 månader sedan Barack Obama höll sitt första valtal i Springfield i Illinois den 10:e Februari förra året så är det först den sista veckan som kampen mellan John McCain och Obama riktigt har satt igång.

Och i en överraskningsattack efter Obamas framgångsrika utlandsturnè som Obama-sidan själva säger tog dom med överraskning så har McCain gått till allt grövre personangrepp i ett klassiskt försök att “definiera” Obama på McCains villkor.

Problemet för Obama är att han precis som John Kerry för fyra år sedan har tagits med överraskning och snabbt tvingats över på defensiven.

Anna Åberg skriver i Dagens Nyheter om McCains storoffensiv mot Obama Obama hånas i ny McCain-film

Det ska bli känt att under 2008 kommer världen att välsignas. De kommer att kalla honom Den utvalde. Så inleds McCain-lägrets senaste reklamkampanj mot motståndaren Barack Obama. Den drygt en minut långa filmen har skickats med e-post till republikanernas anhängare och spelar på vad amerikanska medier kallar Obamas Messias-komplex.

 

Mer om USA-valet:

RealClearPolitics Memorandum

Läs fler inlägg om Obama

2008-07-31 USA-valet: Kan John McCain slå ut Obama i Augusti före OS i Beijing?
2008-07-31 USA-valet: kan bolånekrisen och USA:s fattiga vinna valet åt Obama?
2008-07-30 Dramatik i USA-valet: John McCains våldsamma försök att slå ut Batrack Obama
2008-07-29 USA-valet: Obama på omslaget till kändistidningen People Magazine
2008-07-28 USA-valet: vem blir Obamas vicepresidentkandidat?
2008-07-26 Barack Obama snubblar, starkt framåt för McCain tack vare den amerikanska Jantelagen

[tags]2008 Election, 2008 Elections, Barack Obama,Barack Obama 2008, Barack Obama Hillary Clinton, Barack Obama Polls,Breaking Politics News, Clinton 2008, Hillary Clinton 2008, Independent Voters,John McCain, Obama 2008, Obama Clinton, Obama Clinton 2008, Obama Indiana,Burbank Barack Obama 2008, White House[/tags]

0 thoughts on “USA-valet: McCain vinner första set. Kan Obama vinna det andra?

 1. Sven R Larson

  Citera ett enda tillfalle da McCain anvant Obamas etniska bakgrund mot honom, tack. Du kanske ocksa ska ta och titta pa Obamas genuina ombytlighet i snart sagt varenda fraga. Ibland byter han asikt med tre timmars mellanrum. Han har ocksa forlorat nio procent i Gallup-matningarna pa en enda vecka. Folk borjar helt enkelt undra om han vet vad han sysslar med.

  Vad galler tusendollarsloftet ar det en ren forlustaffar for skattebetalarna, vilket var och en med basal kunskap i aritmetik kan komma fram till. Men det finns en god sida av det forslaget: det ger McCain-kampanjen ytterligare material att angripa honom med.

 2. Lennart

  Mattias: Det är alltid kul att få kommentarer speciellt från sådana som inte nödvändigtvis delar mina åsikter. Men den här diskussionen leder ingen vart. Jag vet var du står och du vet var jag står.

 3. Mattias

  De tre inbäddade videor jag la in i inlägget visades tydligen inte, fastän de fungerade i Comment Preview-en.

 4. Mattias

  “McCain gått till allt grövre personangrepp i ett klassiskt försök att “definiera” Obama på McCains villkor.”

  Till skillnad från Obama alltså: Same Old Politics, Same Failed Politics:

  Obama har angripit McCain minst lika hårt.

  “Med en serie bilder och citat, till stor del tagna ur sina sammanhang, blir Obama en utvald Messiasfigur som vill välsigna väljarna.”

  Med en stor del välvalda citat försöker McCain visa på att Obama är en kändis som varken har åstadkommit något eller står för något. En video som kom ut efter Celeb (videon som Lennart har i inlägget) är “The One” som fortsätter på samma spår. Förhoppningsvis kan det här få väljarna att förstå att Obama inte har någon erfarenhet och aldrig talar om sina åsikter.

  “En annan kampanjvideo understryker att vältalighet inte räcker för att åstadkomma förändringar.”

  Vilket är sant.

  “Obama försöker nu parera McCain bl.a. genom att lova alla amerikaner tusen dollar som hjälp med bensinen, ett knep som han vägrade gå med på när Clinton och McCain föreslog det för ett par månader sedan.”

  Han har också börjat flip-floppa angående off-shore drilling något som han attackerade McCain hårt med för ett tag sedan.

  “Speciellt oroväckande för Obama är att McCain har visat att han inte kommer att dra sig för att spela ras-kortet för att vinna. ”

  Det här är en felaktighet. Obama sa, tre gånger på en dag, att han inte såg ut som de andra Presidenterna på dollarsedlarna. Den enda skillnaden alla har gentemot Obama är att Obama är mörkhyad. McCain kampanjen tröttnade på att Obama försökte framställa honom som en rasist, så de påpekade det. (t.o.m. vänstermedian i USA har kritiserat Obama för det här)