Politik

FRA-lagen är antagligen bara början, USA visar vägen mot det totala spionsamhället

Hurra vad vi är bra. FRA-lagens och massavlyssningens fäder.

Fredrik Reinfeldts massavlyssningssamhälle är helt klart inspirerat av George Bushs amerikanska förebild. Vi kan vara rätt säkra på att de båda regeringarna och speciellt deras underrättelseorganisationer har samarbetat rätt intensivt på det här området och att Bush-regeringen har gett grönt ljus för den svenska regeringen att inhandla den specialutrustning som behövs för att förvandla Sverige till ett massavlyssningssamhälle.

Att det är massavlyssning det hela rör sig om har länge stått klart, och Thomas Bodström går på samma linje i Dagens Nyheter Verklig brottsmisstanke krävs för FRA-avlyssning

Efter en riksdagsbehandling som saknar motstycke i svensk historia fick den borgerliga regeringen igenom den så kallade FRA-lagen i juni. Lagen ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att inte bara signalspana mot trådlös kommunikation utan även mot telekabel. Lagens utformning innebär i praktiken en massavlyssning. Något som kommer att drabba helt oskyldiga människor. Lagen tar heller inte hänsyn till rättssäkerhet och integritetsskydd. Vi socialdemokrater kräver därför att den rivs upp och att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning som börjar om från grunden.

Men det här är med stor säkerhet bara början. När Mikael Odenberg talade sig varm för att stärka transatlantiska länken så är det inte svårt att gissa att detta även gällde utbyggnaden av ett spionsamhälle som kommer att bli betydligt mer omfattande än enbart massavlyssning.

 

Läs fler inlägg om FRA-lagen

2008-08-05 FRA-lagen för de allra minsta: Om du inte är snäll så kommer farbror Ingvar och FRA och tar dig
2008-07-28 FRA-lagen: har FRA automatisk avlyssning av svenska bloggar?
2008-07-28 FRA-lagen: hela det svenska regeringsetablissemanget granskar Henrik Alexanderson
2008-07-28 FRA-lagen: storebror Tolgfors erkänner FRA “spanar inte på ENSKILDA svenskar…”
2008-07-22 Varför Alliansens försök att reformera FRA-lagen kommer att misslyckas
2008-07-20 FRA-lagen: den ryska björnen vaknar

[tags] FRA-lagen, Hemlig avlyssning, Integritetskränkning, Sten Tolgfors,Försvarets Radioanstalt, Fredrik Reinfeldt, Lovön,Swedish National Defence Radio Establishment , Ingvar Åkesson, Försvarets Radioanstalt, Massavlyssning, Mikael Odenberg, Hemlig Avlyssning, Internetkablar, Piratpartiet [/tags]

0 thoughts on “FRA-lagen är antagligen bara början, USA visar vägen mot det totala spionsamhället