Politik

Hög tid att privatisera det pinsamma Forum för Levande Historia

Det statliga Forum För Levande Historia kommer varje år ut med en ny undersökning om svenska attityder om Förintelsen, undersökningar som aldrig visar sig hålla måttet.

Det är förunderligt att Alliansregeringen som vill privatisera allt som överhuvudtaget finns insisterar på att hålla det här pinsamma institutet under armarna med skattepengar.

Institutets selektiva fokus är bara en del av dess kolossala problem. För det är helt enkelt inte sant som man påstår att man måste lära sig av historien för att undvika att den upprepar sig.

Riskerna för att en ny diktator kommer till makten i Tyskland som sedan börjat bygga koncentrationsläger för att mörda de få människor av judisk börd som finns kvar i Tyskland är lika med noll.

Historien upprepar sig aldrig. George Bushs Krig Mot Terrorismen, tortyren i Abu Ghuraib, Förintelsekriget mot Palestinierna, Usama bin Laden, Fredrik Reinfelds groteska massavlyssning av alla svenskar visar det med all tydlighet.

 

Läs fler inlägg om Förintelsen

2008-01-21 Kuvösbarnen i Gaza dör först i Gazaförintelsen. Alla är med i Kriget mot Terrorismen.
2007-06-10 Förintelsen, civilkurage, Kina, USA, Palestina, Darfur, kan vi vara världens samvete?

[tags] Forum För Levande Historia, Historia, Förintelsen, Gulag, Tyskland, Nazismen[/tags]

0 thoughts on “Hög tid att privatisera det pinsamma Forum för Levande Historia

 1. sf

  Det är klart att historien aldrig upprepar sig exakt och därför är det givetvis helt ointressant att kunna namnen på alla koncentrationsläger mm. Vad som är viktigt att kunna är ju en förståelse för dom större skeendena så att man själv kan detektera när någon tex försöker skuldbelägga en folkgrupp eller utöva “etnisk rensning”. För visst har det förekommit etniska rensningar efter andra världskriget. Det är ju så historia bör läras ut; med en betoning på dom större mekanismerna, och det är även av dessa man kan lära sig någonting. Sen kan det ju vara oerhört intressant att veta historiska detaljer på samma sätt som man kan ha en passion för att hålla reda på resultatet i olika sporter.

  Ang “Forum för Levande Historia” så håller jag med om att det är en märklig institution.

 2. MAD

  Vet inte om jag tycker det borde privatiseras, snarare omorganiseras och ges andra uppdrag som är mer heltäckande eller möjligtvis lägga ner hela FFLH…

  Läste också den här nyheten igår på svt.se och det första jag gjorde var att gå in på själva rapporten för att se hur frågorna var ställda (vis av deras rapport om antisemitismen) och blev som vanligt lite chockad och undrar varför ingen på media ifrågasätter sån här dynga…

  Framförallt ställer jag mig tveksam till varför det ska vara viktigt att kunna alla namn och datum och liknande i huvudet, är inte det någonting som är hur enkelt som helst att kolla upp ifall man behöver den informationen så länge man har grunderna, händelseförloppet och resultatet av detta i huvudet? Lite samma sak som jag blev irriterad över historielektionerna när jag gick i skolan och behövde lära mig alla årtal som svenska kungar kröntes och blev avsatta på istället för att få en mer övergripande bild av vad de faktiskt gjort för Sverige…

  Men där kanske felet ligger i vår undervisning och vad som anses vara viktigt snarare än hos FFLH?

 3. Fredrik

  “Om vi stirrar oss blinda på vad som en gång skedde, hur gräsligt det än kan ha varit, så missar vi de nya faror som inte passar in i det inlärda mönstret. Det var ju precis så som Hitler lyckades genomföra sitt förintelsekrig, eftersom det var något helt nytt som ingen hade väntat sig. Det passade inte in i tyskarnas mentala ramverk.”

  Bra skrivet och framförallt bra tänkt!