Politik

Chrome: Google skakar om på webben med sin nya webbläsare

Klicka på pilen för att titta på Walter Mossbergs recension av Chrome.Det Progressiva USA i Googles Chrome. Klicka på bilden för att ladda ner Chrome.

Web 2.0./teknologin håller på att skaka om rejält in IT-världen. Små lätta komponenter ersätter de tidigare så massiva byggklossarna och det mesta är gratis, finansierat med hjälp av reklampengar.

Mycket av bakgrunden till Googles nya webbläsare Chrome är striden mellan två helt skilda affärsmodeller, Microsofts som tar betalt för sin mjukvara och Googles som ger bort den men istället tar betalt via ofta inträngande reklam.

I bakgrunden hägrar Cloud Computing, de stora datamoln där applikationerna och våra data ligger och som vi kan accessa via bredband från var vi än befinner oss.

Vår privata hårddisk är död, länge leve den mobila webben och det stora datamolnen.

Jonas Leijonhufvud skriver i DN om vad som ligger bakom att Google släpper sin webbläsare just nu: Googles browser utmanar Microsoft

Premiären sker bara en vecka efter Microsofts lansering av testversionen av sin nya browser Internet Explorer 8. En finess med Explorer 8 är att den tillåter användaren att dölja sitt webbsurfande och undvika Google och andra annonsnätverk som vill nå dem med riktad reklam. Google dominerar denna världsmarknad. Och dess sökmotor hanterar cirka två tredjedelar av alla sökningar på internet.

Anders Thoresson recenserar Googled Chrome på Ny Teknik:

Med Chrome bygger Google vidare på tänket med program som körs i webbläsarens fönster. E-post, ordbehandling och kalender är tre exempel på funktioner som det tidigare krävdes separata program för, men som man numera lika gärna sköter på webben.

Steve Lohr skriver i New York Times om Microsoft Faces New Browser Foe in Google – NYTimes.com

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Google

2008-08-31 Släng pyttipannan, ät som en IT-ingenjör. Googlekocken Charlie Ayers kokbok: Food 2.0.
2008-07-07 Livet i Silicon Valley: Google får problem med sitt dagis
2008-06-27 Googles Blogger uppdateras med ny funktionalitet
2008-06-25 Skogsbränderna i Kalifornien, nu på Google Maps
2008-06-12 IT i USA och Silicon Valley: Yahoo + Google = sant?
2008-05-30 Inne i Googles gigantiska datacentra – Googles datacenterstrategi avslöjas

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Google Chrome, Webbläsare, Googles Webbläsare, Google, Microsoft, Microsoft Internet Explorer, Den nya webben, Google new browser, Googleäs new browersm Google's Chrome [/tags]