Politik

USA i övermorgon: John Zogbys bok: The Way We'll Be

Klicka på pilen för att spela.

USA är opinionsundersökarnas förlovade land. Inget annat folk på denna jord har fått sina opinioner mätta och analyserade så mycket som amerikanerna.

Som nu när 80% av alla amerikaner säker att USA är inne på fel väg och att USA måste förnya sig och sedan entusiastiskt stöder John McCain, en 72:årig republikan som är en av George Bush trognaste vapendragare.

Säg inte att amerikanerna inte är logiska.

En av dagens hetaste opinionsundersökare John Zogby har skrivit en popsykologisk bok om hur USA kommer att se ut i övermorgon när dagens unga generation, läs John McCain och den Kristna Högern i form av den bibelgalna och skjutglada tokhögerdamen Sarah Palin tar över Vita Huset.

Det här är en feel-good-bok som med rätta har fått kritik för den andlösa positivism med vilken Zogby målar upp en bild av idel idealistiska unga amerikaner som verkligen, zogby lovar, bryr sig om sitt samhälle och omvärlden. Ja även omvärlden även om de inte vet var den ligger, Zogby lovar.

Men trots att det här är en sån där andlös bok som lika gärna kunde ha skrivits av våra vänner på Timbro efter några timmars supande på krogarna kring Sturen så är den intressant inte så mycket för vad den säger om USA:s framtid utan vad den säger om hur amerikanerna idag ser sig på själva och sin framtid. Och om man skall vara rättvis till Zogby så är det ju trots allt det som han mäter.

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Böcker

2008-04-05 San Francisco-författaren Scott Siglers innovativa sätt att marknadsföra sina böcker på webben
2007-12-16 Fyra böcker om USA, lagom till Jul. Fyra hårda USA-paket.
2007-12-11 Palestinaböcker: Sandy Tolan: The Lemon Tree. Flykt och saknad i Palestina.
2007-12-10 Palestinaböcker: Amy Dockser Marcus viktiga bok: Jerusalem 1913
2007-11-30 Årets hundra bästa böcker i USA: ett samhälle speglat i dess literatur. 2007 års amerikanska bästsäljare
2007-08-26 Bloggskolan: Hur man bloggar om böcker med Amazons gränssnitt

[tags] John Zogbym The Way We’ll Be, Böcker i USA, Amerikanske böcker, opinionsundersökningar i USA[/tags]