Politik

USA-valet: Steve Schmidt, McCains tuffe chefsstrateg vinner presidentvalet

Klicka på pilen för att titta på Obamas nya, och alltför snälla angrepp på John McCain.

Steve Schmidt bakom McCain.

Det är intressant när man följer presidentvalen här i USA hur man ibland riktigt känner hur vinden vänder sig. Det betyder inte att vinden inte kan vända igen men med sju veckor kvar till presidentvalet den fjärde November i år så ser det idag ut som om USA:s näste president kommer att heta John McCain. Och för varje dag som McCain kan behålla sitt försprång före Obama så bara ökar hans chanser att vinna.

Fram till den sjunde Juni när Hillary Clinton avslutade sin presidentkampanj var Obama den mest spännande och omtalade presidentkandidat som USA har haft på mycket länge.

Obamas chefsstrateg David Axelrod.

Sedan gjorde han sin bejublade utlandsresa som retade upp många nationalistiska amerikaner, och sedan, ja sedan tog Obama helt sonika timeout på en månad, under vilken den idag 72:årige McCain jobbade övertid, och med slag efter slag som Obama inte ens brydde sig om att besvara, lyckades vända vinden till sin egen fördel.

Det var en exakt kopia av hur George Bush vände ut och in på John Kerry för fyra år sedan. Och Steve Schmidt, mannen som var med då är idag McCains chefsstrateg.

Jim Rutenberg och Adan Nagourney skriver i New York Times om Steve Schmidt, McCains chefstrateg:An Adviser Puts His Stamp on the McCain Campaign – NYTimes.com

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Obama

2008-09-08 USA-valet: John McCain drar ifrån, slutet för Obama?
2008-09-06 USA-valet: är Obama nationalistisk nog för väljarna?
2008-08-30 USA-valet: Barack Obama och den folklige Joe Biden i Pennsylvania och Ohio
2008-08-29 USA-valet: video – Obamas hela tal i Denver
2008-08-29 USA-valet: McCain fyller 72, Obama ger äntligen järnet
2008-08-28 USA-valet: Obamas viktiga tal på Invesco field i Denver

Mer om USA-valet:

RealClearPolitics Memorandum

[tags]2008 Election, 2008 Elections, Barack Obama,Barack Obama 2008, Barack Obama Hillary Clinton, Barack Obama Polls,Breaking Politics News, Clinton 2008, Hillary Clinton 2008, Independent Voters,John McCain, Obama 2008, Obama Clinton, Obama Clinton 2008, Obama Indiana,Burbank Barack Obama 2008, White House[/tags]

0 thoughts on “USA-valet: Steve Schmidt, McCains tuffe chefsstrateg vinner presidentvalet

 1. H2

  Kerstin, det du antyder är att väljare skulle sakna kunskap att rösta på vad som dom anser vara rätt. Jag hoppas verkligen att dina ögonblick då du nedvärderar andra människors kunskapsnivå är korta och övergående natur.

 2. Jonte

  …extremhöja alla skatter som finns i USA… ???

  Direkt från den republikanska propagandamaskinen? Obama har ju faktiskt utlovat skattesänkningar för oss pressade medelklassare. Skattehöjningar blir det döäremot fär de välbärgade sällar som mått gott under Bush-epoken och fått stora skattelättnader. När han fortfarande hade hedern i behåll sa t o m McCain att dom sänkningarna inte var rättvisa, men se’n har han ju börjat krypa inför högerflanken och fått annat ljud i skällan.

  Tyvärr är det väl inte särskilt realistiskt med skattesänkningar, eftersom Bushs äventyr i Irak måste betalas på nå’t sätt. Att låna ännu mer av kineserna för att täcka underskottet börjar bli riskabelt…

 3. Bossebus

  Amicus:

  “Kommunistskräcken var inte helt obefogad…”

  Sorry,men jag pratar nutid och hela ditt inlägg visar på precis det jag menar.

  Bara en kommentar:

  Vad är det stora hotet mot USA från Cuba som gör att man bojkottar landet år efter år efter år??

  Breshnev är för övrigt död ifall du inte märkt,likaså Mao.

  Men John Wayne verkar vara alive and kicking!
  😀

 4. Amicus

  Bossebus, ibland undrar jag…

  Kommunistskräcken var inte helt obefogad, på alla platser där den blivit politisk realitet har det blivit samhälleligt och ekonomiskt kaos. Marx lade själv ett statement likt att den enda vägen för att genomföra kommunism är via revolution.
  Vi har Gulag som på de flesta sätt var många gånger värre än nazistiska koncentrationsläger. Fler dog, mer tortyr, men framför allt, nästan inga känner till det på grund av vänstermedier och strategiska beslut som dolt sanningen. Olof Palme avskaffade Historia som kärnämne i Gymnasiet. Följden? Färre än 5% av gymnasieungdomarna känner till Gulag, ännu färre vet omfattningen.

  Men, det är klart, det verkar ju helt lugnt med några som kan förstöra hela världsekonomin genom helt störda politiska beslut. Man är fel ute när man diskvalificerar demokrati och amerikanernas val genom att kalla folket för efterblivet. Det finns många mindre smarta individer i USA, vi snackar ett land med över 300 miljoner invånare. Men jag skulle vilja påstå att folk är precis lika mycket förda bakom ljuset i Sverige eller vilket annat land som helst.
  I Sverige är hela samhället så indoktrinerat vänster att de flesta helt saknar den syn på samhället som högern har. Detta medför att det är enorma svårigheter för många svenskar att förstå de bakomliggande faktorer som medför vind i seglet för John McCain. Men läs Göran Rosenbergs bok om friheten och USA, läs lite Timbro-material och LYSSNA på vad medelamerikaner tycker. Ja då kanske en liten lampa tänds. Jag känner en del amerikaner, men inte ens de som håller på Obama delar den syn på verkligheten som socialisterna i kalla Sverige indoktrinerat oss med i över 50 år. Sverige är inte fantastiskt, det är knappt ens över medel på de flesta områden, men vi har världens högsta skatter, stor landyta och en del naturtillgångar. Vi hade kunnat vara mycket rikare, kolla på Schweiz.

  Svensk media styr landet, något så genomborrat vänster är svårt att finna. En liten ledtråd kanske är den enorma snedvridningen av bevakningen av det Amerikanska valet. Nästan alla jag pratat med tror att det varit klart i månader att Obama vinner, ännu fler kan inte ens namnet på Rep. kandidaten McCain. De vet att han är gammal, ungefär det har media tryckt fram. Sedan har vi åldershetsen. Ja, han är 72 år, men i USA är det inte som i Sverige där man bedriver häxjakt på allt över 40. Där klassas hög ålder som något bra eftersom det betyder att man har stor kunskap om livet och omvärlden samt är säker i sig själv och sina egna beslut. Något McCain visat om och om och om igen genom att rösta som han vill, inte som hans parti vill.

  Sverige får mig att må illa! Men något som får mig att må ännu mera illa, det är de svenskar som verkar ta precis allt för givet, de som inte håller med skall fråntas sin rösträtt och helst dödas. Steget därifrån är inte stort till “frihetskämpar” (läs massmördare) som Ernesto “Che” Guevara, Josef Stalin, Fidel Castro eller annat “sött”. Jag mår illa!

 5. Bossebus

  Rättelse:

  Jag menar ‘bindgalen’, såklart,men blindgalen kan visst vara rätt om man ser till den massiva enögheten som är på gränsen till total blindhet.

 6. Bossebus

  Tycke och smak är olika och tur är väl det, men det är underligt hur ‘kommunistskräcken’ tycks ha bitit sig fast hos vissa.
  Och då menar jag en oresonlig rädsla mot allt vänster om folkpartiet inklusive de gröna.

  Undras om det är inlärt eller om det sitter i arvet?

  Man tycks heller inte se några som helst faror hos blindgalna religiösa krigshetsande supernationalistiska fundamentalister vars enda mål är att fixa mer kontrakt åt försvarsindustriella komplexet inklusive oljan mm.
  Kosta vad det kosta vill!

  Man blir lite förvånad.

 7. Mattias

  Ja det känns faktiskt lite skrämmande att det är vissa som säger att de tycker att diktatur vore bättre än McCain, för att sedan citera en inspirationskälla för kommunismen.

  McCain kommer inte vinna för att han är tuff, jag tycker han har varit riktigt trevlig mot Obama utan för att McCain är en kandidat som väljarna kan lita på i säkerhetspolitiska frågor och framför allt för att McCain förstår ekonomin bättre och inte tänker extremhöja alla skatter som finns i USA.

 8. Kerstin

  Det finns, sorgligt nog, ögonblick då man betvivlar det förnuftiga i det demokratiska systemet med allmänna val och då man skulle önska vissa kunskapskrav för dem som har rösträtt :-(.

  Vad var det han sade förresten, Karl Marx: “Religion är opium för folket”. Den där Palin, som kommer att stå bara ett hjärtslag från presidentposten, är ju rena skräcködlan.