Politik

Slutet på USA:s stormaktsställning. Finanskrisen i USA nu global lågkonjunktur.Bush-regeringens rent kriminella finanspolitik har nu inte bara störtat USA i den största och mest katastrofala finanskrisen sedan den stora depressionen på 1930-talet.

Krisen sprider sig nu jorden runt med blixtfart och ingen kan idag säga hur det här kommer att sluta:
Svartaste börsdagen sedan 11 september, Regeringen hanterar krisen utan att samtala med s, EU: Inga storbanker ska få falla och Frågor och svar om finanskrisen

Mark Landler skriver i New York Times om hur krisen nu sprider sig jorden runt: Global Fears of a Recession Grow Stronger – NYTimes.com

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om USA-valet

2008-09-29 USA-valet, efter första debatten, fördel Obama. Kan McCain komma igen?
2008-09-27 Poströstningen har redan börjat i USA-valet! Fördel för Obama eller McCain?
2008-09-27 USA-valet: Varför Barack Obama vann den viktiga debatten mot John McCain
2008-09-27 USA-valet, generationsväxling eller tillbaks till 30-talet? Vem vann debatten, McCain eller Obama?
2008-09-24 USA-valet: McCain fintar igen, kan han utmanövrera Obama?
2008-09-23 USA-valet, gör det något vem som vinner? Finns det underliggande trender?

[tags]2008 Election, 2008 Elections, Barack Obama, Barack Obama 2008, Barack Obama Hillary Clinton, Barack Obama Polls, Breaking Politics News, Clinton 2008, Clinton Super Tuesday, CNN, Hillary Clinton, Hillary Clinton 2008, Hillary Clinton Polls, Independent Voters, Independent Voters McCain, Obama 2008, Republican Primary, Breaking Politics News, Barack Obama, Barack Obama 2008, David Plouffe, White House, David Axelrod, Vita Huset, Valkampanjen i USA,First Vp Debate, Palin Biden Debate, Thursday Vice Presidential Debate, Thursday Vp Debate, Vice President, Vice Presidential Debate, Vp Debate, Vp Debate Schedule, Vp Debate Time, When Is Vice Presidential Debate, When Is Vp Debate, Politics News[/tags]

0 thoughts on “Slutet på USA:s stormaktsställning. Finanskrisen i USA nu global lågkonjunktur.

 1. Ulf

  Lennart, tack för en bra blogg som jag regelbundet följer.
  Tyvärr så tror jag att din analys av orsakerna till finanskrisen är lite väl grund. Att det är Bush´s finanspolitik som orsakat dagens panikartade kreditkris är fel. Att US har ett enormt budgetunderskott är sant men det är också sant att US-dollar har stärkts den sista tiden sedan krisen flyttat över Atlanten. Det som ligger bakom krisen är bl.a. att amerikanska investmentbanker har lånat ut upp till 33 USD på varje USD i eget kapital. Att sedan Bush-regimen lät Lehman falla (vilket var moraliskt rätt) var så att säga droppen som kom bägaren att tippa. Att allt inte är så enkelt som att hävda att den nuvarande regimen (obs, jag är ingen Bush-kramare) är skyldig kan följande små artiklar kanske ge en hint om.
  http://www.ft.com/cms/s/1/913f9278-91ae-11dd-b5cd-0000779fd18c.html
  http://www.va.se/vabors/2008/10/06/bill-clinton-och-finanskri/index.xml

 2. Barbro

  Lennart, jag var nyligen i Paris och även jag trodde att fransmän var snobbiga och inte ville tala engelska. Det var alldeles fel. Jag och mina systrar mötte många trevliga och hjälpsamma fransmän, som dessutom talade mycket bra engelska.