Politik

Finanskrisen i USA: kan det bli värre, bolånekrisen förvärras ytterligare

Trots alla försök att stoppa de amerikanska dominobrickorna från att falla så befinner sig USA-ekonomin fortfarande i fritt fall.

David Jolly och Keith Bradsher skriver i New York Times om hur ett antal centralbanker, bl.a. Riksbanken, nu blir alltmer oroade och gemensamt har sänkt styrräntan:
Central Banks Coordinate Cut in Rates

In an extraordinary move that reflects the gravity of the financial turmoil, the world’s central banks on Wednesday announced coordinated interest rate cuts as they try to restore confidence in the economy.

Included in the move to cut rates were the Federal Reserve, the Bank of England and the European Central Bank as well as those in Canada, Sweden and Switzerland.

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om USA-valet

2008-09-29 USA-valet, efter första debatten, fördel Obama. Kan McCain komma igen?
2008-09-27 Poströstningen har redan börjat i USA-valet! Fördel för Obama eller McCain?
2008-09-27 USA-valet: Varför Barack Obama vann den viktiga debatten mot John McCain
2008-09-27 USA-valet, generationsväxling eller tillbaks till 30-talet? Vem vann debatten, McCain eller Obama?
2008-09-24 USA-valet: McCain fintar igen, kan han utmanövrera Obama?
2008-09-23 USA-valet, gör det något vem som vinner? Finns det underliggande trender?

[tags]2008 Election, 2008 Elections, Barack Obama, Barack Obama 2008, Barack Obama Hillary Clinton, Barack Obama Polls, Breaking Politics News, Clinton 2008, Clinton Super Tuesday, CNN, Hillary Clinton, Hillary Clinton 2008, Hillary Clinton Polls, Independent Voters, Independent Voters McCain, Obama 2008, Republican Primary, Breaking Politics News, Barack Obama, Barack Obama 2008, David Plouffe, White House, David Axelrod, Vita Huset, Valkampanjen i USA,First Vp Debate, Palin Biden Debate, Thursday Vice Presidential Debate, Thursday Vp Debate, Vice President, Vice Presidential Debate, Vp Debate, Vp Debate Schedule, Vp Debate Time, When Is Vice Presidential Debate, When Is Vp Debate, Politics News[/tags]

0 thoughts on “Finanskrisen i USA: kan det bli värre, bolånekrisen förvärras ytterligare

  1. john olsson

    Vill bara kommentera Björns kommentar. En av mina ingenjörs-bekanta växte upp i Hillbilli-land (Appalacherna). Enligt honom var familjen “poor” enligt USA-statistik, men dom hade allt dom behövde; eget hus (även om lite ruffig), mat i överflöd, TV, bil och ingenjörs-utbildning grejade han också.

  2. Björn Nilsson

    Kollade nyss, och den samordnade räntesänkningen verkar i alla fall inte ha gjort Dow Jones på gott humör mer än under några minuter. Börspajsarna går inte på de där centralbanksknepen längre. Det kanske är en hel del figurer i farten som spekulerar i och aktivt driver på för att sänka kurser också, samt att utnyttja den generellt skakiga situationen för att försöka pressa ut statliga pengar. Man kan undra om Volvos jättevarsel idag är en del av det spelet?

    På sätt och vis är det bättre om många människor är hotade av den här krisen än bara ett fåtal fattiga som överheten kan ignorera. När även “medelklassen” känner sig pressad bör trycket öka på myndigheterna att ingripa. Talade inte Obama om att “medelklassen” (antar att han menade folk i stil med väletablerad arbetarklass och vanliga tjänstemän) förtjänade att få bättre stöd? Om de får hjälp kanske några dollar trillar ner till stackars lusfattiga hillbillies också?