Politik

Obamas USA:s Texas och sydstaterna moderniseras och förbättras

Energibältet kring Lubbock och Amarillo i norra Texas.

Det röda, dvs. republikanska USA är fortfarande i djupaste chock över Barack Obamas och demokraternas seger i president- och kongressvalen.

Det högervinklade USA som dominerade världen och som de trodde var deras för all framtid ligger i spillror och istället har någon så bisarr, i deras ögon i alla fall, som en afroamerikansk politiker valts till USA:s nästa president.

Wall Street Journal har en mycket representativ artikel om hur oron över den politiska framtiden har blivit allt vanligare ute på landsbygden i republikanska områden i Texas och i mycket av det traditionellt republikanska “energibälte” som sträcker sig norrut genom Oklahoma hela vägen upp till North och South Dakota.

Det är ett gigantiskt om än rätt folktomt område som blomstrade under George W. Bush, och även om invånarna inte alltid höll med honom, så var de åtminstone övertygade om att den tidigare oljeentreprenören och Texasguvernören förstod dom och deras förhoppningar.

Men Barack Obama och demokraterna? Precis som över hela USA så är det röda USA djupt chockade.

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Texas

2008-10-31 USA-valet: Texasdemokrater tar bussen till vågmästarstaterna
2008-09-13 Orkanen Ike landar i Galveston i Texas, Houston nästa
2008-09-12 Orkanen Ike når land vid Galveston i Texas. Houston nästa.
2008-04-06 Polygamister på YFZ Ranchen i Eldorado Texas, USA som sekternas paradis, men varför?
2008-03-20 Vår i Texas: Texas Bluebonnet. Men Austin och Dallas? Nej tack.
2008-03-16 SXSW festivalen i Austin i Texas: Mediaföretagen (och Betrice Ask?) mot folket

[tags]Politik i USA, Republikanerna, Demokraterna, US Politics, Washington, USA-regeringen, George Bush, Lubbock, Det Röda USA, Amarillo, Barack Obama, George Bush, Obama och republikanerna, Texas[/tags]

0 thoughts on “Obamas USA:s Texas och sydstaterna moderniseras och förbättras

 1. sandbuzz

  Johnny: “det kallas condominiums hos Er. Är det en privat firma som äger huset och bostadsägarna lägenheterna”

  Ja!

  “eller vem ansvarar för gemensamma utrymmen ex trapphus, belysning, snöskottning, reparationer, etc och vem betalar?”

  Man köper condo som man köper ett hus med mortgage räntor> Trapphus, belysning, snöskottning reparationer etc, betalas gemensamt av alla condoägare genom en monthly condo fee…

  Som ägare är man fri att sälja sin condo till det marknadspris man kan få…

 2. Johnny

  Sanbuzz: Hur fungerar det att äga sin lägenhet i Canada? Här kallas det ägarlägenheter på förslag av den borgerliga regeringen och jag tror att det kallas condominiums hos Er. Är det en privat firma som äger huset och bostadsägarna lägenheterna eller vem ansvarar för gemensamma utrymmen ex trapphus, belysning, snöskottning, reparationer, etc och vem betalar?

  Tyvärr utgör USA värdens största marknad och många länder exporterar sina varor och tjänster dit, speciellt Kanada som är USA’s största handelspartner och vise versa, så nog kommer världen att påverkas av USA’s konkurs. Jag kan tänka mig att Canada kan påverkas på samma sätt som Finland gjorde när Sovjetunionen gick i konkurs som man då hade stor handel med.

  Receptet för den enskilde brukar vara att betala av sina skulder och investera sitt sparkapital i guld och välskötta oljebolag i Canada som ger god aktieutdelning och undvika alla USA-dollar tillgångar.

 3. Christer W

  Sandbuzz, generellt sett har politikerna till vänster här inte drivit att allmännyttan ska “privatiseras” och bli bostadsrätter. Ett av skälen är att de har varit och är medvetna om att det blir en fattigdomsfälla och livslånga skulder för många.
  Dock har inte “privatiseringen” blivit så lyckad eftersom många förstod att deras månadskostnad skulle kunna bli dubbelt så hög och mer.

 4. sandbuzz

  Christer W, Konservativa, borgerliga, demokrater, progressiva, vänster, kalla dem vad du vill, dom har ett gemensamt; de är politiker som vill bli älskade och omvalda…

  Jag instämmer att “bostadsrätten” är en stor bluff. Tack och lov har vi inte det i Canada; här äger man eller hyr…

 5. Christer W

  Sandbuzz, observera att nyckelorden har varit “Alla ska äga sin bostad”. Det är ju framför allt konservativa, borgerliga politiker som har drivit det.
  Här i sverige så har de då drivit på för att allmännyttan ska bli bostadsrättsföreningar. Alltför många har inte insett att de plötsligt har suttit med dubbelt så hög månadskostnad. hyra plus ränta och amortering.
  Dessutom är bostadsrätten en stor bluff, det enda folk får för sina pengar är rätten att bo, de äger inte sina lägenheter.

 6. sandbuzz

  Johnny, jag är rädd du har rätt. Visst, det är främst politikerna (Democrates & Republicans) som har satt USA i denna ekonomiska stranglehold, och dom borde regleras.

  Den demokratiska majoritetskonkressen har inte gjort ett j-a sh-t de senaste två åren utan sitter bara där som välgödda grisar…Kunde de ha stoppat Fanny May & Freddie Mac för två år sen? Sure! Ropen skalla: Hus till alla!

  Vissa democrates vill inte längre associera sig med partiet utan dom kallar sig nu “progressiva”…såg jag på TV 🙂

  Jag håller tummarna för Obama, men jag tror han får fyra helvetesår. Jag tror också att vi kommer att klara oss betydligt bättre i Canada än Amerikanerna gör.

 7. Johnny

  Sanbuzz: “Denna blogg blir mer och mer ointressant att läsa och jag svarar bara sporadiskt nu, då Lennart är inte öppen för debatt.”

  Jag instämmer i vad du säger. Lennart producerar bara nya inlägg och verkar helt ointresserad av att diskutera och argumentera för sina åsikter hur underliga de än är. I hans värld så är det progressivt att betala mycket skatt och att staten blandar sig i ekonomin så mycket som möjligt. Enligt Lennart så är det republikanernas och de kristnas fel att USA är på fallrepet och han verkar tro att när Obama blir president så kommer allt att bli bra i USA, trots budgetunderskott (1 trillion), statsskuld (11.3 trillion) och åtaganden (41.4 trillion).

  Det humoristiska är att G20 länderna träffas för att diskutera hur de skall reglera marknaden, inte hur de skall reglera politikerna! Det var inte marknaden som skapade FED som medförde att dollarn förlorade 96% av sitt värde, det var inte marknaden som skapade Fannie och Freddie, det var inte marknaden som sänkte räntan till 0.75%, det var inte marknaden som skapade gigantiska budget underskott och statsskuld samt åtaganden, det var politikerna i USA som gjorde det, är det då inte de som bör regleras?

  USA är i konkurs och kommer aldrig att kunna återbetala sina skulder eller möta sina åtaganden. Amerikanerna kommer att få jobba som hembiträden och trädgårdsmästare i Canada och Mexico i framtiden. Du kan vara lycklig som bor i Canada och förhoppningsvis inte äger några USD tillgångar.

  Jag tror att Obama kommer att välja den enklaste och kortsiktiga vägen genom att inflatera ekonomin i stället för att skära ner på alla statliga utgifter och pensioner så att budgeten balanseras och återbetalning av statsskuld sker. När kommer Japaner och Kineser att tröttna på att ge bort (köpa USA’s statsobligationer) sina pengar och helt enkelt sälja sina innehav av amerikanska statsobligationer?

 8. sandbuzz

  “Det högervinklade USA som dominerade världen och som de trodde var deras för all framtid ligger i spillror och istället har någon så bisarr, i deras ögon i alla fall, som en afroamerikansk politiker valts till USA:s nästa president.”

  Oh really?

  Har du personligen hört republikaner uttrycka det som bissart att Obama valts till president? Har du gjort en poll? Eller är det en av dina vanliga vinklingar och konstruerade lögner för att demonisera din fiende? Hitintills har jag personligen inte hört något negativt från republikaner att Obama valts, endast sorrow att McCain förlorade…

  Denna blogg blir mer och mer ointressant att läsa och jag svarar bara sporadiskt nu, då Lennart är inte öppen för debatt. Nu bevakar jag endast den arroganta “progressiva” extremismen…Den är ju intressant i.o.f.s…

 9. Johnny

  Obama och USA står inför enorma ekonomiska utmaningar med finaskris, ekonomikris, skuldkris, etc. För det mesta hör vi bara talas om budgetunderskottet och stadsskulden (10-11 biljoner dollar) men sällan om statens alla åtaganden som uppgår till totalt 54 biljoner dollar och USA har en BNP på bara 13 biljoner dollar. Här är ett utdrag ur senastförhöret med Alan Greenspan:

  “As bad as it is, the situation could get far worse. At the House hearing, Rep. Jim Cooper, a more conservative Democrat from Tennessee, brandished a copy of the official Financial Report of the United States Government, which outlines the $54 trillion fiscal gap, primarily unfunded liabilities, that America faces if the government doesn’t change course. “Why is this document so hidden? Because it contains such bad news,” Cooper said. “On your watch,” he said to Greenspan and the other witnesses, “did you do anything to publicize this report, to make sure that everybody in America knew the real story about the real numbers for America?”

  Här är en länk till en organisation som ägnar sig åt att informera om USA’s ekonomi och hur de räknar ut 54 biljoner skulden (52.7 enligt deras räkneexempel):

  http://www.pgpf.org/about/nationaldebt/

 10. Johnny

  Jag har svårt att se några större förändringar av USA oavsett om demokrater eller republikaner styr i Texas eller USA. Obama är kristen, pro-gun, pro-death-penalty, pro-man-woman-marriage, pro-defense och pro-choice som majoriteten av Amerikaner är och han vill införa någon form av sjukförsäkring för de som inte har någon, inga större förändringar i alla fall. Om Hillary Clinton blir utrikesminister så är hon inte den första och ett betydligt bättre val än urtråkiga John Kerry enligt mig.

  Den stora förändringen står som vanligt marknaden för när USA tvingas omvandla sig från ett låna och konsumera samhälle till ett spara och producera samhälle, om nu inte den processen fördröjs och fördjupas av nuvarande finansminister som märkligt nog nu vill fortsätta med att stimulera konsumtion och låneri och kanske låna ut stora belopp till bilindustrin i stället för att låta dem gå i konkurs så att privata investerare kan köpa bilfabriker till reapriser och starta om utan skulder och till internationella löner (USA $73/tim, Japan $48/tim) och ta fram bilar som folk vill köpa.

  Här kan Obama göra en insats genom att ta över banksystemet tillfälligt och skriva av alla dåliga skulder, reducera banksystemet till lämplig nivå, rekapitalisera och sedan privatisera bankerna igen när de går med vinst och fungerar och låta konkurserna inom bil och annan dålig industri få ha sin naturliga gång. Här är den stora risken att nuvarande och framtida regering vidtar fel åtgärder så att krisen fördröjs och fördjupas.