Politik

Miljoner amerikaner utan socialt skyddsnät i finanskrisens USA

Dagens amerikanska finanskris är det största sedan den Stora Depressionen på 1930-talet. Men det finns också en litet mer närliggande finanskris att jämföra med, den under den gudaförklarade Ronald Reagan 1981-82. Skillnaderna mellan nu och då är, som Steven Greenhouse skriver i en utomordentligt viktig artikel i New York Times enorm: Will the Safety Net Catch Economy’s Casualties?

The United States is a far different place. Government programs in place then to cushion and counter recessions have been scaled back sharply, raising questions about whether they are up to the task as the economic outlook darkens today.

Unemployment insurance is not as generous now. Yet the unemployment rate is at 6.5 percent and some forecasters say it could top 8 percent next year. It hit 10.8 percent in the early 1980s.

This is also the first severe economic slump since President Bill Clinton overhauled the welfare system and made it tougher to qualify for, and keep receiving, benefits. Many people who lose their jobs now and fall into poverty may not qualify for public assistance. Other programs designed in part to counter hard times — like job training and housing subsidies — have also been cut back.

Barack Obamas tankesmedja Center For American Progress har just publicerat en rapport Helping the Jobless Helps Us All som vi garanterat aldrig kommer att få läsa på Timbro, om hur futtigt det hårt naggade sociala skyddsnätet är i dagens USA.

Enligt rapporten innebär de strängare reglerna att bara 37 procent av alla arbetslösa amerikanerna får arbetslöshetsunderstöd i dag, en minskning från 42 procent under recessionen 1981/82 och en nedgång från 50 procent 1974/75:s recession. Amerikanerna i dag får högst 39 veckors arbetslöshetsersättning, en minskning från 65 veckor under 1970-talet.

Medelbidraget är endast $ 293 per vecka och låginkomsttagare – en kategori som inkludera kvinnor och de deltidsarbetande – har endast en tredjedel så stor chans att få arbetslöshetsförsäkring som högre inkomsttagare.

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om finanskris

2008-10-17 Finanskrisens USA. Tro det eller ej: amerikaner börjar söka jobb utomlands!
2008-10-08 Finanskrisen i USA: kan det bli värre, bolånekrisen förvärras ytterligare
2008-10-06 Slutet på USA:s stormaktsställning. Finanskrisen i USA nu global lågkonjunktur.
2008-10-03 Finanskrisens USA: Räddningspaketet räcker inte
2008-09-29 Finanskrisen i USA: varför Representanthuset röstade ner räddningsplanen
2008-09-29 Wall Street: Oh shit! Kalabalik i Washington, finanskrisen förvärras

0 thoughts on “Miljoner amerikaner utan socialt skyddsnät i finanskrisens USA

 1. Johnny

  Intressant med ett inlägg om den amerikanska ekonomin vars utveckling kommer att bli minst lika spännande som presidentvalet var och sannolikt vara betydligt längre. Här kommer nästa rysare:

  “First came the banks looking for a federal rescue plan to stay afloat. Next it was the automakers seeking a bailout. And now state governments say they, too, need emergency federal assistance to remain solvent.”

  “New York Gov. David A. Paterson (D) has urged federal assistance. California Gov. Arnold Schwarzenegger (R) also demanded federal action.”

  “California, which has the worst fiscal crisis, is facing a $28.7 billion shortfall over the next 20 months. California’s nonpartisan Legislative Analyst’s Office said the state’s revenue collapse is so dramatic, and the underlying budget problems so severe, that the Golden State can expect large shortfalls for years to come.”

  “According to the Center on Budget and Policy Priorities, a liberally oriented Washington think tank, about 41 states face budget shortfalls this fiscal year or next.”

  Som vanligt är det den fria marknaden som står för den stora CHANGE som Amerika så väl behöver, från en låna och konsumera ekonomi till en spara och producera ekonomi.

  Det var denna förändring som vi nu ser som Obama avsåg när han sa “Change We Can Belive In”.

  Marknaden kommer att fortsätta sänka priserna på aktier, fastigheter, varor, löner, budgetar, dollar och tvinga alla som inte kan betala i konkurs tills ekonomin är i balans och nästa uppgånsfas kan börja. “The Piper must pay!”

 2. Mike

  Usa är ett stor mediaskämt till land där befolkningen indoktrinerats till att kämpa sig själva.

  Ett land som inte ens visste vad miljölag och vattenskydd innebar fram tills sena 90 talet.

  Ett land som har en befolkning som tror Europa är ett land och kan inte skilja på upp från ner.

  Indokrinering 100%