Politik

Är Tim Geithner rätt val för USA-ekonomin? Kan Obamas ekonomiska team klara finanskrisen?

Barack Obama har nu alltså presenterat sitt ekonomiska team till jubel från Wall Street, vilket inte nödvändigtvis är ett positivt tecken, se nedan.

Timothy Geithner blir alltså finansminister och Lawrence Summers chef för National Economic Council i Vita Huset, den instans som ger presidenten råd om ekonomisk poitik.

Det var ursprungligen meningen att Summers skulle ha fått posten som finansminister men hans svårhanterliga personlighet gjorde honom omöjligt, speciellt efter skandalen under hans tid som chef för Harvarduniversitetet.

Men som William Greider skriver i The Nation så är valet av Geithner långt ifrån okontroversiellt, för just Geither är en av medlöparna till den katastrofala finanspolitik som nu har fört USA till den största ekonomiska kris sedan den stora Depressionen på 1930-talet Past and Future

Geithner has been a central player in the deal-making, from Bear Stearns to AIG to Citi. The strategy has not only failed, it has arguably made things worse as savvy market players saw through the contradictions and rushed out to dump more bank stocks.

..

On Wall Street, Geithner is known as a highly competent technocrat, well versed in the financial complexities. But he has also been seen as a weak and compliant regulator of Wall Street firms, someone who did not seem the storm coming. …

In bailout negotiations with Wall Street titans, Geithner and the Federal Reserve were spun around like a top more than once.

Geithner och Summers är båda lärjungar till Robert Rubin som var Clintons finansminister och som nu är styrelseordförande för Citigroup, den bank som Geithner och Summers nu kommer att försöka rädda, och med den sin läromästare.

Christina D. Romer blir chef för Council of Economic Advisers en annan instans i Vita Huset som ger presidenten råd, den här gången från utomstående ekonomer.

Redan tidigare har Peter R. Orszag blivit utsedd till Obamas budgetchef.

Kvar från Bush-perioden står centralbankschefen Ben S. Bernanke.

John Hilsenrath och Jonathan Weisman skriver i Wall Street Journal om Obama Signals Big Stimulus Plan – WSJ.com

 

[tags] Tim Geithner, Barack Obama, Wall Street, USA-börsen, Lawrence Summers, Ben Bernanke, Erik Ohlsson, William Greider, Peter R. Orszag, USA:s finansminister, Secretary of the Treasury, Treasury Secretary, Department of the Treasury[/tags]

0 thoughts on “Är Tim Geithner rätt val för USA-ekonomin? Kan Obamas ekonomiska team klara finanskrisen?

  1. Peter Ingestad

    Dethär kommer inte att hålla. Stödpaketens uppblåsthet pyser ut och det blir en tumme av alltihop liksom på sin tid New Deal, som bara var fjutt och dutt bakom den svulstiga retoriken och mycket riktigt gjorde varken från eller till. Vad som krävs i just USA pga det stora budgetunderskottet är drastiska skattehöjningar på de rika, och det går ju inte, så den amerikanska ekonomin och därmed hela världens är kort sagt dödsdömd as we know it. Tror ni mig inte? Ska vi slå vad? Ni ska får se!

  2. Peter Ingestad

    Dethär kommer inte att hålla. Stödpaketens uppblåsthet pyser ut och det blir en tumme av alltihop liksom på sin tid New Deal, som bara var fjutt och dutt bakom den svulstiga retoriken och mycket riktigt gjorde varken från eller till. Vad som krävs i just USA pga det stora budgetunderskottet är drastiska skattehöjningar på de rika, och det går ju inte, så den amerikanska ekonomin och därmed hela världens är kort sagt dödsdömd as we know it. Tror ni mig inte? Ska vi slå vad? Ni ska får se!

    Börsyran? Jag säger bara ett ord. BUBBLA. Sälj.