Politik

SB375: Historisk ny lag. Kalifornien leder vägen till en ny samhällsmodell för USA

När man kommer hit till USA är det första man märker alla gigantiska bilar, den billiga bensinen, de väldiga motorvägarna och de ofantliga förorterna med kvadratkilometer efter kvadratkilometer med villor.

Sedan tidigt på morgonen så hoppar miljoner amerikaner in i den gigantiska SUV:N och kör som f-n in till jobbet i stan. Och sen på kvällen tillbaks igen.

Den här vansinniga bilkörningen bidrar till en tredjedel av alla koldioxidutstläpp i Kalifornien och nu har ett antal progressiva kalifornienbor fått nog och drivit igenom en historisk ny lag med det skönklingande namnet SB375 alltså Senate Bill 375. Men det här är inte Senaten i Washington den handlar om utan den lokala senaten här i Kalifornien.

Den här nya lagen ger California Transportation Commission rätten att pusha på kommunerna här i området och få dom att fokusera allt nytt byggande i tätorterna nära de stora kommunkationslederna och sluta upp med ovanan att bygga gigantiska villaområden ute på vischan.

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Kalifornien

2008-11-29 Med Obama i Vita Huset: framåt för Kaliforniens stamcellsforskning
2008-11-28 Milk: uppmärksammad Hollywoodfilm om kampen för det fria samhället i Kalifornien
2008-11-16 Dagsfärsk bild från de snustorra bergen i Kalifornien
2008-11-16 Bränderna här i Kalifornien: 25 000 evakuerade. Torrt som fnöske i bergen
2008-11-15 Bränderna i Los Angelesområdet i Kalifornien blossar upp på nytt
2008-11-14 The Tea Fire i Montecito och Santa Barbara: nya skogsbränder hotar kändisar här i Kalifornien

[tags] Silicon Valley, Kalifornien, California, San Francisco,SB375, California League of Conservation Voters, Greenbelt Alliance, Bostäder i Kalifornien, Flerfamiljshus i Kalifornien [/tags]