Klicka på bilden.
USA är den fria företagsamhetens förlovade land. Men i allt det fria förekommer också ett skrämmande stort penningrofferi, jäv och rena korruptionen.
Den senaste tiden har uppmärksamheten riktats mot läkare som har hemliga och mycket lukrativa kontrakt med läkemedelsföretag som gagnar läkaren och ofta direkt skadar patienterna.
Det är för att komma åt den här korruptionen som en av USA och världens största privatkliniker, Cleveland Clinic i Cleveland i Ohio nu börjar offentliggöra de kontrakt som deras läkare har med läkemedelsföretag.
Cleveland Clinic
Cleveland Clinic är gigantiskt, man hade 2,800,000 patientbesök år 2005, och 70,000 patieninskrivningar från alla USA:s 50 delstater och 100 länder. Man har en stab på 1 700. Det är hit och till sjukhus som Mayo Clinic i Minnesota och Stanford Hospital här i Silicon Valley som rika svenskar t.ex. reser för att få specialistvård.
Reed Abelson skriver i New York Times om Cleveland Clinics nya intiativ Cleveland Clinic Discloses Doctors’ Industry Ties
he Cleveland Clinic plans to announce this week it has begun publicly reporting the business relationships that any of its 1,800 staff doctors and scientists have with drug and device makers.
The clinic, one of the nation’s most prominent medical research centers, is making a complete disclosure of doctors’ and researchers’ financial ties available on its Web site, www.clevelandclinic.org.
It appears to be the first such step by a major medical center to disclose the industry relationships of individual doctors. And it comes as the nation’s doctors and hospitals are under mounting pressure to address potential financial conflicts of interest that can occur when they work closely with companies to develop and research new drugs and devices.
Det här är ett mycket viktig initiativ som förhoppningsvis kommer att press andra sjukhus att offentliggöra de dolda band som existerar mellan tiotusentals läkare och de stora läkemedelsföretagen här i landet.
I en av de senaste kontroverserna så avslöjades t.ex. att den högt ansedde och inflytelserike psykiatrikern vid Emory University, Dr Charles B. Nemeroff, hade underlåtit att avsjöja att han fått en miljon dollar i arvode från läkemedelsföretag, ett arvode som helt klart påverkade hans objektivitet.
Om det här initiativet kan göra det amerikanska samhället mer transparent så vore det en stor seger för demokratin och det öppna samhället.
Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Sjukhus
[tags] Korruption, Jäv i USA, Korruption i USA, Cleveland Clinic, Läkemedel i USA, Sjukvård i USA[/tags]
Men pengar gör de, läkemedelsbolagen, stora pengar, gigantiska förtjänster – på att göra massor av människor skjuka.
Mitt tips just nu: Köp aktier i de stora läkemedelsbolagen. Folk kommer att knapra lugnande och uppiggande (Prozak och sånt, s.k. SSRI) som galningar de närmaste åren. De här företagen är nog de enda som kommer att tjäna ännu mer pengar pga krisen.
“I Sverige är en inte ringa del av alla som behöver sjukhusvård i själva verket läkemedelsskadade. Det torde inte vara en bit bättre i USA.”
Det har Kerstin alldeles rätt i. Jag läste statistiken för USA år 2000 och då dog 800.000 i hjärt- och kärlsjukdomar, 600.000 i cancer och 450.000 dog av “Bad doctors, bad hospitals and bad medecin”.
För att inte tala om vilken vinst för hälsan de skulle kunna bli. Vi har annars samma problem här. Läkare får betalt av läkemedelsföretagen för att skriva ut vissa preparat till folk. Inte så lite heller, så maskeras det som “forskning” men bokförs på läkemedelsföretagen som reklamkostnader!!!
Jag undrar fortfarande, dessutom, hur det kunde komma sig att alliansregeringen rusade åstad, i stort sett veckan efter att den tillträtt, och beslutade att alla bidrag till Kilen, organisationen som under åtminstone 30 år, troligen mer, har hjälp folk som fastnat i läkemedelsberoende. Jag har mina aningar om varför man gjorde detta och varifrån beställningen kom. En organisation som systematiskt samlat in biverkningar och upplyser om dem, är ju inte populär hos läkemedelsföretagen precis.
I Sverige är en inte ringa del av alla som behöver sjukhusvård i själva verket läkemedelsskadade. Det torde inte vara en bit bättre i USA.