Politik

Kommer Hillary Clinton att kunna stifta fred mellan Israel och Palestina?

Ingen kan anklaga Hillary Clinton för att inte vara ambitiös och tanken på ett Nobelpris för att stifta fred någon stans i världen hägrar säkert för henne nu när hon har blivit nominerad till USA:s nästa utrikesminister. En av USA:s genom tiderna mäktigaste utrikesministrar bör tilläggas.

Kan hon lyckas där Bill Clinton misslyckades, att stifta någon sorts fred mellan Israel och de ockuperade palestinierna?

En idé som nu börjar bubbla upp litet här och där är att ersätta den israeliska ockupationsarmén med Nato-trupper i alla fall på Västbanken.

Kevin Peraino skriver i Newsweek om tankarna om att skicka Nato-trupper för att ta över ockupationen av de palestinska terrotorierna från den Israeliska ockupationsarmén: Peace Deal May Depend On International Presence | Newsweek International | Newsweek.com

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Palestina

2008-11-09 Obama och Palestina, nydaning eller fortsättning av Bush-regeringens politik
2008-09-06 Det brutaliserade Palestina: Saree Makdisis Palestine Inside Out. An Everyday Occupation
2008-05-28 Palestina som IT-Mekka: kan g.ho.st göra ctrl-alt-del av Palestinamuren?
2008-04-16 Ny israelisk massaker av civila och barn i Gaza i Palestina. Moskè bombad
2008-03-09 Freden allt närmare i Palestina. Israel utökar sina kolonier allt snabbare
2008-01-26 Israel/Palestina vid World Economic Forum i Davos

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Hillary Clinton, Palestina, Israel /tags]

0 thoughts on “Kommer Hillary Clinton att kunna stifta fred mellan Israel och Palestina?

 1. Klas Sandberg

  Hillary Clintons ställföreträdare som utrikesminister är redan klappad och klar. Det kommer att bli en viss James Steinberg. Han har tillhört Obamas stab. Steinbergs viktigaste insats där är att han var med och skrev det inställsamma tal som Barack Obamas höll inför AIPAC.

  Det var faktiskt den mest utförliga deklaration som Obama hållit om sin kommande utrikespolitik.

  Så sent som år 2005 skrev James Steinberg en insändare i Los Angeles Times där han ängslades över att Bushdoktrinen kanske skulle gå i graven på grund av den mindre lyckliga utvecklingen av Irakkriget.[i]

  Det skulle vara djupt tragiskt framhöll Steinberg. ”Preventiva militära ingripanden” har en roll i hanterandet av dagens säkerhetsproblem ansåg han.

  Med andra ord: den näst viktigaste personen i president Obamas utrikesförvaltning är en akademiker som helst skulle vilja slå vakt om det stolta arvet efter George W Bush.

  Det lovar inte gott för den utrikespolitik som kommer att utgå från Washington under de kommande åren.
  ________________________
  [i] ”Preventive war, a useful tool” av Ivo Daalder och James Steinberg, Los Angeles Times, den 4 december 2005.