Politik

Techmeme eller kan man automatisera nyhetsbevakningen?Klicka på bilden.

Techmeme är en amerikansk nyhetsaggregator som jag själv kollar rätt ofta. Sajten är typisk för många såna här nyhetssajter, den är helautomatiserad och använder algoritmer för att plocka ut vad som är nytt och häftigt från webben.

Inte bara det, man länkar också relaterade artiklar till varandra och det är där som problemen börjar. När man länkar så är man inne på semantik. Ett enkelt exempel på semantik är “Erik och Sanna leker”, de är högljudda”. Ordet “de” länkar tillbaks till Erik och Sanna och vi kan ställa frågan “vilka är det som är högljudda” och få svaret “Erik och Sanna.”

Medan dataprogram håller på att bli relativt bra på syntax, kolla bara Googles översättningsprogram och ett vanligt stavningsprogram som Microsoft Word, även om de har långt kvar, så är de ännu så länge hopplösa på semantik. Som Techmemes grundare nu har insett.

När Techmemes kändis-sajt för ett tag sedan skrev om Anna Nicole Smith så skrev man både att hon hade dött och att hon hade lagts in på sjukhus. Algoritmen som valde ut nyheterna visste inte att det handlade om samma person.

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Webben

2008-11-30 Kan Facebook Connect göra webben och sajter som DN och SvD mer sociala?
2008-11-30 IPRED. Larry Lessigs bok Remix om fildelning, copyright och den fria webben
2008-10-27 Arianna Huffington och Tina Brown, två mogna kvinnor slår sig fram på webben i USA
2008-09-30 Sociala nätverk för patienter. Sjuka lär av varandra på webben i USA
2008-09-21 Tre Web 2.0.-teknologier, hänger du med på webben?
2008-09-07 Mitt bildarkiv från Silicon Valley nu på webben.

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Den Semantiska webben, Web 2.0, Semantic Web, Techmeme, Aggregatorer [/tags]