Politik

Inte bara Volvo. Säg adjö till Detroit. USA:s bilindustri vid vägs ände.

Henry Fords Model T Ford.

Det var den Detroit-födde irländske invandrarsonen Henry Ford som skapade den moderna bilindustrin och för alltid förändrade det amerikanska samhället.

Jag har faktiskt var inblandad i ett IT-projekt i Detroit den amerikanska bilindustrins huvudstad. Det blev ingenting av projektet men jag fick en intressant och rätt skrämmande pratstund med en chef som stolt berättade hur hans företag hade varit med om att riva upp Los Angeles utmärkta spårvagnsnät och ersätta det med den privatbilism som stan inte kunde klara och som skapade Los Angeles hälsovådliga smog.

Den amerikanska bilindustrin har i decennier struntat i att bygga bensinsnåla bilar och de senaste åren har man t.o.m. gått i rakt motsatt riktning mot resten av världen: det skulle vara allt större bensinslukande SUV:n, så stora att de inte ens kommer in i garagen här i Silicon Valley.

Men nu är USA:s stolthet, den amerikanska bilindustrin vid vägs ände och tvingas be om stöd från kongressen i Washington.

David M. Herszenhorn och David Stout skriver i New York Times om bilföretagens desperata böner om att skattebetalarna nu skall hjälpa dom överleva: Skeptics Remain as Automakers Return to Capitol Hill – NYTimes.com

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Bilar

2008-11-20 Better Place: Silicon Valley och San Francisco, framtida paradis för elbilar?
2008-09-30 Escape from Berkeley utan bensin: Alternativa bilar i Kalifornien
2008-08-30 Honda Civic GX 2009. Framåt för naturgasbilar i Utah. Hopp om förändringar för det bilgalna USA?
2008-08-07 Kan elbilar slå igenom i Kalifornien? Mitsubishi, PG & E och Edison testar marknaden i nytt projekt
2008-07-31 Innovativa elbilar gör sin entre på de mest oväntade platser i USA
2008-07-09 Bensinsnåla bilar i USA: 2009 Volkswagen Jetta TDI Diesel, bättre än Toyota Prius?

[tags] Ekonomi, USA-ekonomin, Amerikas ekonomi, Den amerikanska ekonomin, USA:s ekonomi, US economy, Bilindustrin i USA, Detroit[/tags]

0 thoughts on “Inte bara Volvo. Säg adjö till Detroit. USA:s bilindustri vid vägs ände.