Politik

Kan Obama gräva upp USA ur ruinerna efter Bush-regeringens storplundring?

Klicka på pilen för att titta på Barack Obamas senaste TV-framträdande.

Som den svenska pressen redan har rapporterat så kommer alltså Barack Obama att satsa stort på skattefinansierat beredskapsarbete för att få alla USA:s arbetslösa på fötterna igen. Över en halv miljon amerikaner förlorade t.ex. jobbet i November och de flesta av dom om de inte hade en man eller hustro som redan har sjukförsäkring förlorade också sin sjukförsäkring för sig själv och sin familj.

Robert Pear skriver i New York Times om de väldiga umbäranden som miljoner amerikaner nu ställs inför: When a Job Disappears, So Does the Health Care – NYTimes.com

The crisis is on display here. Starla D. Darling, 27, was pregnant when she learned that her insurance coverage was about to end. She rushed to the hospital, took a medication to induce labor and then had an emergency Caesarean section, in the hope that her Blue Cross and Blue Shield plan would pay for the delivery. Wendy R. Carter, 41, who recently lost her job and her health benefits, is struggling to pay $12,942 in bills for a partial hysterectomy at a local hospital.

Her daughter, Betsy A. Carter, 19, has pain in her lower right jaw, where a wisdom tooth is growing in. But she has not seen a dentist because she has no health insurance.

Darling och Wendy Carter är bland 275 personer som arbetade på en Archway cookie fabriken i Ohio. Företaget hade utmärkt hälso-och sjukvård. Men fabriken stängdes i höstas, arbetstagarna lämnades utan täckning, liksom miljoner amerikaner i den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen. Omkring 10 3 miljoner amerikaner var arbetslösa i november. Antalet arbetslösa har ökat med 2 8 miljoner, eller 36 procent, sedan januari i år och med 4 3 miljoner, eller 71 procent, sedan januari 2001.

 

[tags]Politik i USA, Republikanerna, Demokraterna, US Politics, Washington, USA-regeringen, Barack Obama, Public Works, US Economi, Den amerikanska ekonomin[/tags]