Politik

Måste köpa julklappsbok: Alexander Waugh, The House of Wittgenstein. A Family at War

[print_link]Klicka på boken.

När jag anlände till Taiwan för att studera kinesiska så träffade jag en udda poliodrabbad amerikansk överliggare som hette John. Han kom från Harvard, hade en fil lic i persiska och hade sedan hoppat över till att försöka doktorera i kinesisk poesi.

Han älskade Evelyn Waugh och Vladimir Nabokov, två författare som jag själv har lärt mig uppskatta, den senare t.o.m. i original.

Evelyn Waugh hade en son som hette Auberon och som skrev för Private Eye och som liksom sin far var en av de roligaste författare jag någonsin har läst. Alexander Waugh är Auberons son och hans bok om Ludwig Wittgenstein, en av mina favoritfilosofer, är en sån där kulturbok som man måste läsa även om man inte är intresserad av filosofi.

Den österrikisk-brittiske Wittgenstein sågs först, mest tack vare Bertrand Russell som skrev förordet till Wittgensteins odödliga Traktatus, som en medlem av den brittiska filosofiska traditionen. Sen kom Allan Janik och Stephen Toulmins uppmärksammade Wittgenstein’s Vienna som visade att Wittgensteins filosofi i själva verket är en förlängning av fin-de-siecle Vien och män som Karl Kraus, Hugo von Hofmansthal, Robert Musil, Arthur Schnitzler, Freud och givetvis av målare som Gustav Klimt och Oscar Kokoschka för att inte tala om kompositörer som Gustav Mahler och Arnold Schoenberg. Något som Russell och de insulära engelsmännen helt enkelt inte kände till.

Musikälskaren och författare Alexander Waugh

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Filosofi

2007-04-25 van Gogh, Kant och verkligheten. Konst, poesi eller filosofi?
2007-03-19 Är filosofin död? Fredrik Svenaeus recenserar Berkeleyfilosofen John Searle
2005-05-22 Behöver vi läsa filosofi?

[tags] Alexander Waugh: The House of Wittgenstein, Wittgenstein’s Vienna, Ludwig Wittgenstein, Julböcker, Böcker, Filosofi, Wittgenstein philosophy[/tags]