Politik

Harvard blöder: finanskrisen hotar USA:s universitet och svenska gästforskare

[print_link]

Harvard

Många svenska akademiker söker sig till USA:s världsledande universitet. De är nästan de enda som kan ta sig in i USA de här dagarna. Men universiteten här i USA med Harvard i spetsen har drabbats av en ekonomisk tsunami av finanskrisen.

De allra flesta universteten har nämligen investerat in aktiemarknaden och deras tillgångar har sjunkit katastrofalt. Vilket betyder att de tidigare så isolerade akademikerna nu även de får känna av osäkerheten på den amerikanska arbetsmarknaden.

Friställningar, anställningsstopp, lönesänkningar, byggstopp, det kommer att bli chockterapi för universiteten och svenska gästforskare kommer att få det mycket tufft att hålla sig kvar.

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Universitet

2008-12-07 Läs svenska på universitet i USA och Kanada
2008-08-31 Det bisarra Apartheidsystemet för utländska studenter på Lunds universitet
2008-07-21 Universitet för de rika i USA – med ett innovativt undantag: Berea College
2008-07-19 På besök på Santa Clara University, Silicon Valleys katolska universitet
2008-03-19 Sport är big business på amerikanska universitet. Men är idrottsmännen akademiska?
2008-03-12 Amerikansk riskkapital och amerikanska universitet till Sverige?

[tags]Gästforskare i USA, Amerikanska Universitet, Finanskrisen, US university financial crisis[/tags]

0 thoughts on “Harvard blöder: finanskrisen hotar USA:s universitet och svenska gästforskare

 1. Christer W

  Framför allt är det två krig som har drivit de europeiska forskarna till us. EU kan få den effekten att det blir mer intressanta att stanna i europa och även emigrera hit. Och så saknar europa en sannslös kristen höger, vilket kan också vara betydelsefullt för forskningsvärlden.

 2. Lennart

  Magnus: Jag tror absolut att du har rätt. Frågan är varför det har blivit så. För det är precis likadant inom politikeryrket. Svenska toppolitiker har för det mesta mycket sämre utbildning än deras amerikanska kollegor.

 3. Magnus W

  “Vilket förhoppningsvis gör det möjligt för de skattefinansierade svenska universiteten att locka tillbaks några av de svenska USA-forskarna.”

  Jag tror fortfarande att uppskattningen/statusen för Ph D’s (doktorer) är större i USA än i Sverige. För mig som nu jobbar mot en magisterexamen känns det som att statusen för forskaryrket i Sverige är väldigt låg. Fördelen är väl att i Sverige verkar det vara enklare att bli forskare, och att finansieringen är lite lättare (från det jag hört). Ett annat perspektiv är att här i USA finns de stora företagen och kvantiteten i underlag, där det kanske kan vara mer intressant för en forskare att få ett större perspektiv på sin forskning än bara Sverige (många forskningsmedel är givetvis villkorade för inhemska perspektiv på forsknignen).