Politik

Barack Obama, Hillary Clinton, general Jones och Israel, Palestina och Iran

[print_link]

Under de senaste åtta åren har president Bush gett den israeliska regeringen grönt ljus för att utöka sina bosättningar på Västbanken och svälta och trakassera befolkningen i Gaza.

Kommer något att förändras när Barack Obama tar över den 20:e Januari?

En av dom som tvivlar på det är Per Garthon, som f.ö. lär skall vara den ende svenske politikern talar arabiska, som skriver så här i Dagens NyheterMed Hillary Clinton kommer Israels ockupation att fortsätta

Det finns ingen chans till framsteg för fredsprocessen mellan Israel och palestinierna utan amerikanska påtryckningar på Israel, konstaterade den israeliska fredsrörelsens veteran, Uri Avnery, häromdagen.

Därför måste Obama och Clinton tvinga Israel att häva den inhumanitära blockaden av Gaza, sluta bygga lagstridiga kolonier, riva den olagliga separationsmuren och utrymma samtliga ockuperade områden. Kommer Obama och Clinton att göra det?

Garthon har fel när han tror att Hillary Clintons åsikter om Israel och Palestina på något sätt skiljer sig från Obamas eller resten av Kongressen, som till 99.9% står bakom Israel och dess mål att förbli mellanösterns enda lokala supermakt.

Economist har en mycket insiktsful artikel om det faktum att Obama inte kommer att tjäna några inrikespolitiska poäng på att försöka tvinga de omhuldade Israelerna till några eftergifter till förmån de hatade palestinierna som inte har några anhängare i Washington:

Obama’s Israel-Palestine questions | Subject: Israel-Palestine | The Economist

THE big question is: do you want to end this conflict or just tamp it down? The arguments for the first are self-evident. Palestine fouls up our diplomacy: Israel is thrown at us whenever we ask Muslim allies for help. Unsolved, this conflict generates wars. The last administration was tripped up by the Israel-Hizbullah war in 2006. Another round in Lebanon—or a small war in Gaza, or a big one between Israel and Iran or Syria—is possible at any time.

But the argument for just tamping down is also strong. Presidents who go for the whole package waste their time and fail. Jimmy Carter got peace with Egypt but nothing for the Palestinians. Hillary will tell you Bill spent more time on this than anything else in foreign policy, but he failed too.

Israel har redan markerat att man inte tänker låta Obama diktera sin Palestinapolitik genom sina allt mer frenetiska försök att destabilisera Gaza innan Obama tar över i Washington:

World Bank warns Gaza banks may collapse – Israel-Palestinians- msnbc.com

RAMALLAH, West Bank – The World Bank and International Monetary Fund warned Saturday that Gaza’s severe cash shortage may cause local banks to collapse. It was the most serious warning yet regarding the consequences of Israel’s continued refusal to allow new money infusions into banks in the Palestinian territory. Israel has not allowed money to enter Gaza since October, barring Palestinian banks from transferring cash to their Gaza branches.

De allt brutalare övergreppen mot palestinierna har eskalerat kraftigt de senaste veckorna, så kraftigt att t.om. Israels Premiärminister Ehud Olmert har använt ordet “progrom”.

Kevin Peraino skriver i Newsweek om de ständiga övergreppen mot palestinierna: Israel: The Problem with Peace Talks | Newsweek International Edition | Newsweek.com

Hazem Maali’s only warning was his wife’s clipped scream. The 34-year-old Palestinian salesman was driving his family through the stony hills and olive groves of the northern West Bank, on their way to a wedding.

As they sped past the turnoff for the Israeli settlement of Yitzhar, a Frisbee-size chunk of asphalt came crashing through his windshield. His wife, six months pregnant, started to vomit; blood poured from her head. Only when Maali screeched to a stop at a nearby Israeli Army checkpoint did he pivot to check on his children. The projectile had ricocheted into the back seat, knocking his 7-year-old daughter unconscious. Even Israeli Prime Minister Ehud Olmert condemned the retaliatory rampage as a “pogrom.”

 

Mikroblogga här. Vad gör du just nu? Läs fler inlägg om Palestina

2008-12-02 Kommer Hillary Clinton att kunna stifta fred mellan Israel och Palestina?
2008-11-09 Obama och Palestina, nydaning eller fortsättning av Bush-regeringens politik
2008-09-06 Det brutaliserade Palestina: Saree Makdisis Palestine Inside Out. An Everyday Occupation
2008-05-28 Palestina som IT-Mekka: kan g.ho.st göra ctrl-alt-del av Palestinamuren?
2008-04-16 Ny israelisk massaker av civila och barn i Gaza i Palestina. Moskè bombad
2008-03-09 Freden allt närmare i Palestina. Israel utökar sina kolonier allt snabbare

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad /tags]

0 thoughts on “Barack Obama, Hillary Clinton, general Jones och Israel, Palestina och Iran