Politik

Deflationen allt närmare i USA. Centralbankens dramatiska utspel

Federal Reserve Bank of New York
[print_link]

Den amerikanska ekonomin befinner sig i den största krisen sedan den stora depressionen. Ett passande slut på de senaste decenniernas alltmer extrema högerpolitik som nu har kulminerat i åtta års öppen företagsplundring och som kronan på verket, en av Wall Streets största svindelhistorier någonsin, Wall Street-veteranen Bernard Madoffs pyramidspel som även drabbar svenska banker: Nordea i miljardsvindel

Vart man än vänder sig här i Silicon Valley så ser man nu samma “att hyra” skyltar på IT-kontorsbyggnaderna som man såg kring millennieskiftet och alla de som ännu inte har förlorat jobbet går omkring med fjärilar i magen.

Det är i ett försök att stoppa en katastrofal deflation som den amerikanska centralbanken under princetonekonomen Ben Bernanke nu återigen har sänkt styrräntan till mellan 0 och 0.25%. Det är dock något som faktiskt mest är en symbolisk gest eftersom räntan i praktiken redan ha legat på den nivån eftersom bankerna har varit så ovilliga att handla med varandra.

Det här är alltså en oerhört allvarlig kris, en kris som kan komma att göra det omöjligt för Obama att genomföra många de de reformer han hoppas på. Det är också en kris som för alltid kommer att förknippas med den alltmer sanslösa högerpolitik som successiva republikanska regeringar har fört.

USA befinner sig nu på knäna och ett helt nytt USA måste byggas upp från grunden.

Centralbanken kommer nu att trycka pengar som om man vore i Zimbabwe för att försöka sätta fart på ekonomin. Det här är ett pokerspel utan like men det finns inte mycket annat mankan göra.

 

Axplock från den nordiska pressen:

Dagens Nyheter: USA sänker ränta till “nästan noll”

DN.se – Nyheter: Historiskt lågt ränteläge

SvD – Senaste nytt: USA-priser sjönk mer än väntat

Dagbladet.no – nyheter: – USA beveger seg inn på ukjent farvann

Dagbladet.no – nyheter: USA kutter renta til nær null

Politiken.dk Seneste nyt: Analyse: Amerikansk rentenedsættelse udtryk for desperation

Politiken.dk Seneste nyt: Rentesænkning blev godt modtaget på Wall Street

[tags] Ben Bernanke, Wall Street, USA-Ekonomin, Federal Reserve Bank of New York, Barack Obama, Centralbanken i USA, US financial crisis, Deflation i USA, US Deflation[/tags]