Politik

Titta på svensk TV på din platt-TV i USA med Popcornhour eller en helt vanlig bärbar dator

SvT på platt-teven i mitt vardagsrum.

[print_link]

Alla som har en helt vanlig bredbandsuppkopplad dator kan titta på svensk TV här i USA. Det är bara att knappa in www.svt.se och sedan klicka på ett program i browsern.

Man kan sedan klicka på “fullskärm” och plötsligt har du Rapport eller Aktuellt eller något av de utmärkta samhällsprogrammen direkt på datorn, som idag allt oftare har en stor plattskärm.

Men vad gör du om du vill titta på SvT med hela familjen på din stora platt-TV i vardagsrummet?

Ja som bilden här ovan så går det utmärkt och kvalitén är mycket – och jag vill understryka mycket – bättre än den verkar på bilden.

Jag satte helt enkelt min Lenovo-dator brevid teven och använde en helt vanlig VGA-kabel för att projicera bilden från min dator på platt-TV:n. Sedan kopplade jag en högtalare till min bärbara dator och kunde njuta av senaste nytt från Sverige.

Det vinns också en s.k. set top-box som heter Popcornhour som skall vara bra just för det här ändamålet, även om jag inte själv har använt den. Den skall inte vara speciellt lätt att använda men om någon har erfarenhet av den vore det intressant att höra.

Om man har en reserv-dator, speciellt en liten s.k. small form-factor-dator som ser ut som en skokartong eller kanske en av de nya netbookdatorerna så kan man lätt sätta den bredvid platt-TV:n och sedan är det bara att köra.

Men en s.k. set-top box är helt klart det bästa, speciellt om man kan spara program på en hårddisk vilket skall vara möjligt på Popcornhour.

 

[tags] Media, SvT, TV på webben, SvT i USA, Internet-TV, TV i USA, Popcornhour[/tags]

0 thoughts on “Titta på svensk TV på din platt-TV i USA med Popcornhour eller en helt vanlig bärbar dator

 1. Lennart

  Bosse: Tydligen är det så att SVT använder sig av material från amerikanska, kanske också andra, mediakällor som tvingar dom att skriva under på att detta material inte får visas i USA.

  God Jul själv f.ö.

 2. Bosse

  Lennart: Nej jag har liksom inte haft någon anledning att använda mig av någon svensk proxy (befinner mig redan i världens centrum 😉 så jag vet inte vilket utbud det finns av svenska proxys.

  Egentligen förstår jag inte vitsen med att SVT blockar sina webbprogram för utländska tittare, för vad tjänar de på det? Desto fler utlandssvenskar (och andra “utlännningar”) som kollar in SVT:s program desto bättre reklam för SVT borde det väl vara. Är det bandbredden de är rädda om? Eller är det ännu ett försök av den svenska staten att stoppa Internets möjligheter till en öppen och obegränsad värld.

  “Vi måste se till att behålla våra gränser även på nätet. För hur skulle det annars se ut, en gränslös värld huu så hemskt!”

  Tyvärr är det många fler länder än Sverige som resonerar så här och som nu är på väg att förstöra hela tanken med Internet. Det som kunde blivit något bra för hela världen är nu på väg att låsas in inom snäva gränser *Suck*

  God Jul!

 3. Bosse

  Intressant nog har SvT börjar stänga av allt fler program för oss utomlands. Det är antingen bara en tidsfråga innan man endast kan se SvT på nätet inom Sveriges gränser.

  Med rätt stor sannolikhet kan du kringgå detta genom att surfa in via någon svensk proxyserver. Det borde väl finnas någon lämplig sådan. Den som söker skall finna 🙂

 4. Bossebus

  Mjaa…man kan faktiskt bara se rapport och vissa andra utvalda prog på nätet i Sverige samt lyssna på alla SR radiokanaler.

  Jag är förvånad att du kan se allt….Url?

  I övrigt har ju SVT ingen skyldighet att serva er i utlandet.. ;).
  (Jag tex betalar 25 sek/månad för att se delar av YLE’s utbud..(Finland))

 5. Lennart

  Stickan: Intressant nog har SvT börjar stänga av allt fler program för oss utomlands. Det är antingen bara en tidsfråga innan man endast kan se SvT på nätet inom Sveriges gränser. Orsaken sägs vara “upphovsrättsliga skäl” men jag misstänker att det bara är en ursäkt.