Politik

Precis vad är Israels politiska mål i Gaza? Carl Bildts och EU:s syn.

[print_link]

Palestinsk Qassam-raket.

Den Presussiska militärtänkaren Carl von Clausewitz, vars mastodontverk vom Kriege jag har på tyska i min bokhylla är känd för sin insikt att “Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel”.

Vilket leder till frågan: precis vad är Israels politiska mål med bombkriget i den tättbefolkade Gazaremsan? För att stoppa raketangrepp är inget politiskt mål, det är ett militärt mål.

Kommer man att upphäva Gazas isolering och stoppa massvälten? Kommer man att stoppa de ständigt växande kolonierna på Västbanken? Kommer man att öppna gränsen och erbjuda palestinierna jobb i Israel? Har man något intresse av en politisk lösning eller är det här enbart en straffexpedition, ett sätt att ge palestinierna så mycket spö att de aldrig någonsin vågar lyfta ett finger mot ockupanterna?

Irak och Melanöstern Juan Cole skriver så här på sin blogg: Sistani Calls for Action on Behalf of Gaza; Third Day of Bombardment; Gaza Hospitals Overwhelmed>

What I can’t understand is the end game here. The Israelis have pledged to continue their siege of the civilians of Gaza, and have threatened to resume assassinating Hamas political leaders, along with the bombardment. The campaign of brutal assassinations launched by Ariel Sharon earlier in this decade were, Sharon, promised us, guaranteed to wipe out Hamas altogether.

Do the Israelis expect the population at some point to turn against Hamas, blaming it for the blockade and the bombardment? But by destroying what was left of the Gaza middle class, surely they a throwing people into the arms of Hamas.

 

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad,Arab-Israeli Conflict, Gaza Airstrikes, Hamas, Israel, Israel Airstrikes, Israel Airstrikes Gaza, Israel Hamas, World News [/tags]

Läs fler inlägg om Palestina

0 thoughts on “Precis vad är Israels politiska mål i Gaza? Carl Bildts och EU:s syn.

  1. sandbuzz

    Jag är av uppfattningen att stoppa raketanfallen från Gaza är det politiska målet, sen krig är en förlängning av politiken. Så Lennart, det är inte endast ett militärt mål…

    Israel kan också ha andra politiska mål med attacken mot Gaza: Att en kvartsmiljon Israeler kan leva i södra Israel utan fruktan från raketer från Gaza de har sett nu i 7-8 år…Att skydda sin civilbefolkning från raketattacker…Att ge Iran ett meddelande att Israel inte kommer att acceptera ett understött Iransk aggression via proxyn Hamas…Att totalt krossa Hamas så att de aldrig igen har möjlighet att hota Israels civilbefolkning med raketer eller andra medel…Med detta följer att Fatah kan återigen ta tillbaka makten i Gaza och bli en förhandlingspartner för fred med Israel och ett suveränt självständigt Palestina…

    Om detta politiska mål kan uppnås vet i fan…Men jag vet att jag personligen skulle inte sitta still och ta emot raketattacker i 8 år utan åtgärder om det nu är diplomatiska eller militära…Israel har tidigare sagt att de förhandlar inte med terrorister (Hamas) (enl. FN, USA och EU) så den militära lösningen är kanske den enda för Israel…