Politik

Hamas och Viet Cong: Gaza – en upprepning av Libanon 2006, palestinierna vinner

[print_link]

Det rådet inget tvivel om att Israel, om man vill och så länge som man har USA:s, EU:s och Egyptens stöd, vilket man har idag, kan krossa allt motstånd i Gazaremsan.

Det kan komma att ta ett par tre månader, kanske ett halvår och kommer säkert att kosta
tiotusentals palestinska liv, men militärt sätt är det helt möjligt. Det enda problemet är hur länge EU kommer att ge Israel en blank check.

Israels problem är att, som Margaret Coker och Jay Solomon skriver i dagens Wall Street Journal, Hamas har stärkt sin defensiva och offensiva kapacitet under de senaste månaderna.

Man har grävt dussintals kilometer med tunnlar mellan Gaza City och staden Khan Yunis mot gränsen till Israel i en klar parallell till Vietcong under Vietnamkriget. Det här underjordiska nätverket gör det möjligt för palestinierna att flytta trupper och raketer oupptäckta av Israel.

Det här betyder att en israelisk markinvasion förr eller senare kommer att bli nödvändigt, en offensiv som skulle utlösa ett aldrig tidigare skådat blodbad i Gaza.

 

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad,Arab-Israeli Conflict, Gaza Airstrikes, Hamas, Israel, Israel Airstrikes, Israel Airstrikes Gaza, Israel Hamas, World News [/tags]

Läs fler inlägg om Palestina

17 thoughts on “Hamas och Viet Cong: Gaza – en upprepning av Libanon 2006, palestinierna vinner

 1. MoBritt Moberg

  Den här konflikten är jobbig, självklart. Varför gör inte arabländerna något för att hjälpa palestinierna? För att de var okloka nog att rösta på Hamas?

  Det är inte bara Egypten som sanktionerat “kriget” även Syrien och om jag inte minns fel Jordanien. Dessutom PLO! Många palestinier har tröttnat på Hamas och säger sig ha haft det bättre förr – innan H kom. Sorry!

 2. Bosse

  När fem palestinska flickor dödades för några dagar sedan orsakade det knappast ens några rubriker. Det var inte ens något terrordåd.

  Lennart: Helt klart är det ett terrordåd. Israelerna är några av vår tids värsta statsterrorister, inget snack om den saken.

  Men jag håller med dig om att palestinierna i mångas ögon inte verkar ha samma människovärde som en israel, amerikan eller europé, och att israelerna får behandla palestinierna på de ockuperade områdena som de gör medan omvärlden bara står och ser på är inget annat än en skam för oss alla. Vilken annan stat skulle kunna bete sig som Israel utan att riskera fördömanden och bojkotter från omvärlden?

  Jag har för länge sedan slutat köpa israeliska varor, inga israeliska avacados, Jaffa-apelsiner eller annat israeliskt för mig. Det är min egen lilla protest, och om än totalt meningslös så vill jag ändå kunna stå för något.

  Nu till något helt off-topic, varför “lagras” inte längre namn och epostadress i inläggsformuläret längre (och jo, jag tillåter cookies ;). När jag skulle skriva det här inlägget glömde jag att fylla i dessa fält när jag “submittade” med påföljd att jag fick ett errormeddelande och allt jag skrivit in gick förlorat.

  För det mesta kopierar jag först meddelandet innan jag skickar in det för att vara på säkra sidan om något krånglar. Men det hade jag, typiskt nog, inte heller gjort denna gång. Va bra om du kunde återinföra “namn- och epostlagringen”.

 3. Lennart

  Bosse: Det är intressant och samtidigt beklämmande hur olika människor har olika värde. Ett israeliskt liv är helt klart värt betydligt mer än ett palestinskt precis som ett amerikanskt eller svenskt är värt skyhögt mycket mer än säg ett liv i Zimbabwe.

  När fem palestinska flickor dödades för några dagar sedan orsakade det knappast ens några rubriker. Det var inte ens något terrordåd. Hade de varit israeler hade avskyn för terrordådet varit universellt.

  Det är vi mot dom, och “dom” är inte längre människor, har inget värde.

 4. Bosse

  Lennart: Förvisso terrorstämplas de flesta motståndsrörelser av fiendesidan. Att stiga på en buss, eller gå in på ett diskotek, fullt av vanliga civila människor och utlösa en sprängladdning som dödar och/eller lemlästar kanske hundratals oskyldiga har dock för mig inget med motståndskamp att göra utan det är ren terrorism och inget annat.

  Att motståndarsidans israeliska statsterrorister inte är ett spår bättre kan visserligen vara en förklaring men knappast någon ursäkt.

 5. Lennart

  Micke, Bosse: Har det någonsin funnits någon palestinsk organisation som inte har terroriststämplats?

  Nu varken läser eller talar jag Arabiska så jag är inte insatt i detaljerna men vad jag förstår har Fatah länge varit djupt korrumperat och det är därför som Hamas faktiskt vann valet i Gaza, ett val som framtvingades av USA och västvärlden.

  Det mest slående med all svensk diskussion om Mellanöstern är vår totala oförmåga att ens försöka förstå att palestinierna faktiskt också är människor som inte vill fortstätta att vara ockuperade. De agerar därför för att bli fria, precis som motståndsrörelserna i Danmark och Norge, som även de terroriststämplades.

 6. Bosse

  Micke, att Hamas är populära hos palestinierna just för att de haft som strategi att komma de “vanliga” palestinierna närmare än någon annan organisation, inklusive Fatah, har jag själv hört från just en palestinier (tror gör jag inte ens i kyrkan det överlåter jag till andra att göra om de nu känner för det). Möjligen uttryckte jag mig otydligt när jag skrev om “hjälporganisationen Hamas” kanske skulle jag skrivit att de av många palestinier just upplevs på det sättet. som deras enda hjälp och hopp i en i övrigt hopplös situation.

  Att Fatah-anhängare trakasseras har jag aldrig förnekat. Hamas har i mycket samma strategi som den sicilianska maffian dvs:
  “Vi stöttar dig och ger dig den hjälp, som ingen annan ger dig, så länge du är med oss, men passa dig för att bli vår fiende”.

  Att Hamas är en terrororganisation har jag heller aldrig förnekat och jag skriver precis det, att så länge Hamas är den maktfaktor de är så kommer varje försök till förhandlingslösning att falla.

 7. Micke

  Bosse,
  om du tror att Hamas har två skilda organisationer varav den ena är en hjälporgansisation så är du så långt ute och cyklar så du kommer aldrig att hitta hem igen.
  Allt som benämns Hamas styrs från en ledning med olika lokala avdelningar.
  Vilka tror du får tillgång till dessa hjälpcenter egentligen. Först och främst så får dom som är aktiva i ledningen och deras nära hjälp, sen kommer soldaterna och efter det kommer civilbefolkningen. Men bara den civilbefolkning som är registrerad som hamasanhängare. Är du medlem i Fatah så får du inte komma in.
  Är det här något som du kallar en hjälporganisation som hjälper det palestinska “fotfolket”???
  Jag är själv av blandat ursprung med en judisk mor och arabisk far och har vänner både i Israel och i Gaza/västbanken. Mina arabiska vänner som är Fatahinriktade berättar gång på gång hur medlemmar i deras familjer blir terroriserade av Hamas eftersom dom inte vill gå med deras organisation. Hamas är renrasig terrororganisation som aldrig kommer att kunna bidraga med fredlig medverkan i Israel/Palestinafrågan.

 8. Bosse

  Att Israel brutalt, cyniskt och helt urskiljningslöst bombar civila män kvinnor och barn är en strategi som sträcker sig långt tillbaka. När Israel 1982 invaderade Libanon skrev den eminente artisten och låtskrivaren Björn Afzelius följande låttext:

  “Så när bomberna faller
  över Palestinas barn,
  i tältlägren i södra Libanon,
  då står jag mitt i kyrkan
  och frågar hycklarna
  vem Dom Utvalda skall bränna nästa gång.”

  Ja det låter ganska bekant och skulle kunna vara skrivet idag istället för 1982, bara vi byter ut Libanon mot Gaza.

  Men som någon redan påpekat är det sällan något som är svart eller vitt utan för det allra mesta är det betydligt mer komplicerat än så, och jag tror att det som gör dagens situation extremt svårlöst är den roll Hamas för närvarande spelar.

  Det finns två sidor av Hamas, dels terroristorganisationen Hamas vars självmordsbombare kallblodigt mördat ett stort antal civila Israeler som inget ont gjort, det är detta Hamas som Israelerna, av förståeliga skäl, hatar.

  Dels har vi hjälporganisationen Hamas som är de enda som stått på det palestinska “fotfolkets” sida, Ett Hamas som palestinierna, av förståeliga skäl, älskar.

  Hamas dubbla roller förhindrar i dagens läge effektivt alla försök till förhandlingslösningar.

 9. Marcin

  Jag är inte säker men jag har för mig att när alla andra svek och satte kniven i ryggen för befolkningen i Gaza, så var hamas de enda som hjälpte dem.

 10. sandbuzz

  Lennart, nej situationen i Mellanöstern är inte svart-vit, den är mycket komplicerad. Jag har väl för h-e inte sagt att palestinerna inte har skäl att terrorisera Israel från deras synpunkt!

  Säkert vill majoriteten av Palestiner leva ifred också. Och de är människor precis som du och jag. Jag har inte påstått något annat. Vad jag vet så sitter Israel vid bordet med Fatah och förhandlar.
  Vad för message sänder palestinerna till Israel när dom valde in Hamas (en terroristorganisation enl. FN, USA och EU) som har som mål att utplåna Israel?
  Jo, Palestiner vill ha fred också, frågan är, med eller utan ett Israel?

  Bara för att klargöra min position i konflikten: Jag är emot de Israeliska bosättningarna på västbanken. Israel måste dra sig tillbaka till 1967 års gränser!

  Muren kom till pga den andra intifadan och alla dess självmordsbombare som sprängde kvinnor och barn i luften. Varför skulle de inte göra det?

  Belägringen av Gaza är pga att Hamas har inget intresse att få fred med Israel, kontrollen av gränserna är där för att stoppa vapensmuggling till Hamas. Varför skulle de inte göra det?

  Medicin, livsmedel, el och bränsle kommer från Israel till Gaza, men Hamas biter den hand som föder dem…Hamas måste bort helt enkelt för palestinernas skull, så de kan leva ifred med Israel.

  Jag tror ytterst få demoniserar Palestiner, mycket mindre än vad Israeler blir demoniserade av vänstern inom EU…

  Bossebus, inte vet jag vad Sternligan sa. Jag förstår inte din poäng.

 11. Lennart

  Sandbuzz: Det är knappast troligt att situationen i Mellanöstern är så svart-vit som många tycks tro.

  Palestinierna är precis lika angelägna om att leva i fred och frihet som alla andra folk. De är människor precis som Israelerna och vi alla.

  Man man ockuperar deras land, demoniserar palestinierna och inför kollektiv bestraffning av helt oskyldiga människor så får man inte bli förvånad om de sätter sig till motvärn.

  Varför skulle de inte göra det?

 12. Bossebus

  Buzzen:

  Undrar vad Sternligan och dom andra terroristerna sa när dom bombade istf att förhandla med engelsmännen på 40-talet?
  Bara undrar.

 13. sandbuzz

  För att bekräfta vad jag skrev ovan och citerat nedan,

  “Men å andra sidan hur förhandlar man med ett gäng som har i sina stagdar att utplåna Israel? Först Arafat, sen Hamas…Med, det verkar, terroristkramarvänsterns goda samtycke…Det är ju ingen inom denna grupp som tar avstånd vad jag kan se…”

  så hittade jag detta på Jinge.se under rubriken Israels draksådd:
  “Länge leve all kamp för rättvisa!

  Krossa sionismen, sioniststaten och imperialismen!”

 14. sandbuzz

  Jo, jag vet Israel kontrollerar Gaza’s gränser! Who can blame them? Men du skrev att Gaza är ockuperat, och det stämmer inte alls, det är simpel desinformation…

  Nej, jag har inte anklagat Daniel Levy för någonting och planerar inte heller att göra så…han kan säkert fakta ur sin egen synvinkel precis som jag har rätt till min opinion…

  Israel har inte alla gånger gjort rätt, och så har inte heller Palestinerna…

  Jag är förbluffad hur svårt det är att förhandlingsvägen skapa en varaktig fred. Men å andra sidan hur förhandlar man med ett gäng som har i sina stagdar att utplåna Israel? Först Arafat, sen Hamas…Med, det verkar, terroristkramarvänsterns goda samtycke…Det är ju ingen inom denna grupp som tar avstånd vad jag kan se…

 15. Bossebus

  För en snabb genomgång kan man även kolla via wikipedian…Gazaremsan har en lååång historia.

  Tror inte på Israels/Usa’s metoder här heller.

 16. Lennart

  Sandbuzz: Tack för kommentaren men det du säger är inte riktigt för Israel kontrollerar Gazas gränser, dess luftrum, havet utanför och t.o.m. dess valuta.

  Gazaborna hålls på svältgränsen därför att Israel har strypt tillgången till mat och förnödenheter.

  Läs David Levys genomgång av de senaste årens historia. Han har arbetat för Israels statsminister så du kan knappast anklaga honom för inte kunna fakta.

 17. sandbuzz

  Det kanske kommer som en nyhet för dig Lennart, eller så ignorerar du det faktum att Israel lämnade Gaza år 2005. Det finns således inga israeliska soldater i Gaza sedan tre år tillbaka. Gaza är inte ockuperat!

  Israel lämnade green houses, fabriker etc. för Palestinerna så de kunde get along with their lives, bli produktiva, men de valde att förstöra dem och istället terrorisera södra Israel med raketattacker. Hamas tog initativet att stärka sin ställning med nya vapen under den 6 månader vapenvila som de sen vägrade att förlänga. Det finns nu uppskattningsvist 15,000 till 20,000 Hamas terrorister inom Gaza och denna grupp kommer naturligtvis att växa explosionsartat under de kommande åren…

  USA’s och EU’s regeringar kommer återigen att förhindra Israel att ‘go through’ med sina planer att krossa Hamas, precis vad världsopinionen gjorde i Lebanon senast. Politiker jorden runt säger: “Israel har rätt att försvara sig”, men sen så sätter de bromsklossar på Israel. Det är bara skitsnack från politikerna, och deras handlingar kommer i framtiden (på sikt) att underminera Israel…Nej, jag är rädd att Israel på sikt kommer inte att överleva som en självständig nation pga av Arabsamfundet och EU…och blir då den andra förintelsen ett faktum?

Comments are closed.