Politik

Israels motsvarighet till Göran Rosenberg, Daniel Levy analyserar Israels bombangrepp i Gaza

[print_link]

Det verkar finnas massivt stöd i Sverige för fortsatt israeliska bombkrig mot befolkningen i Gaza.

Så här skriver t.ex. DN i en ledare: Ingen början i Gaza

Att kritiken mot insatsen är högljudd från flera håll är ingenting att förvånas över – det finns en reflexmässig reaktion varje gång Israel tar till militärt våld.

Den mer sansade kritiken tar fasta på att Israel, i likhet med alla andra stater, har en rätt att försvara sig. Självförsvarsrätten i FN-stadgans artikel 51 är rent av ett av få uttryckliga undantag från folkrättens våldsförbud. Det finns därtill en utbredd förståelse för att ingen regering stillatigande kan se på när dess civilbefolkning träffas av raketer.

Det är förunderligt hur DN och andra som borde veta bättre plötsligt reviderar historieskrivningen av de senaste årens händelser i Israel-Palestina och helt okritiskt anammar den israeliska regeringens krigskommunikéer.

En som vägrar att göra det är Daniel Levy och han är någon som inte ens DN kan anklaga för att vara antisemit och terroristkramare.

Daniel Levy var medlem av Ehud Baraks Laborregering där han arbetade i statsrådets kansli som särskild rådgivare och chef för Jerusalem frågor. Han har också arbetat som ledande politisk rådgivare till tidigare israeliska justitieminister Yossi Beilin. Han var medlem av den officiella israeliska delegationen till Taba förhandlingar med palestinierna i januari 2001, och tillhörde förhandlingsgruppen i “Oslo B avtalet från Maj till September 1995, under premiärminister Rabin.

Här är utdrag ur Daniel Levys analys: What next on Gaza/Israel and Why Americans Should Care

1) Never forget the basics – the core issue is still an unresolved conflict about ending an occupation and establishing an independent Palestinian state – everything has to start from here to be serious (this is true also for Hamas who continue to heavily hint that they will accept the 1967 borders).

(2) The immediate backdrop begins with the Israeli disengagement from Gaza of summer 2005, ostensibly a good move, except one that left more issues open than it resolved. …

(3) U.S., Israeli and international policy towards Hamas has greatly exacerbated the situation.

Levy skriver att “Hamas deltog i och vann demokratiska val till det palestinska lagstiftande rådet i januari 2006. Hellre än att testa Hamas förmåga att styra ansvarsfullt och vårda Hamas ytterligare på den politiska arenan och bort från väpnad kamp, beslöt den den USA-ledda internationella alliansen att hermetiskt isolera Hamas, belägra Gaza, och arbeta för att odemokratiskt störta Hamas-regeringen och därigenom skapa förutsättningar för Hamas att trovärdigt hävda att USA och omvärlden tillämpade en hycklande demokratisk standard .”

 

Läs fler inlägg om Gaza

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad,Arab-Israeli Conflict, Gaza Airstrikes, Hamas, Israel, Israel Airstrikes, Israel Airstrikes Gaza, Israel Hamas, World News [/tags]

0 thoughts on “Israels motsvarighet till Göran Rosenberg, Daniel Levy analyserar Israels bombangrepp i Gaza

 1. Kerstin

  Det handlar hela tiden om behandlingen av människor. Stöter man ut invandrargrupper, eller som i Israel palestinierna (dvs ursprungsbefolkningen,) och låter bli att ge dem samma rättigheter och/eller möjligheter som resten av befolkningarna, ja då uppstår snart motsättningar av allvarligt slag. Så går det inte om folk lever drägligt och om alla har arbeten och kan försörja sig – i mer jämlika samhällen således.

  Se på den invandring vi hade under 50-och 60-talen, från Sydeuropa. Det var inte så få som ropade om hot mot det svenska då heller. Men de allra flesta av de invandrare som kom då hade jobb, vilket de allra flesta svenskar också hade på den tiden, och tänk vi såg inte alls sådana problem som nu är under uppsegling i Rosengård ex.

  Det är också så att människor som har god utbildning och anständig ekonomisk trygghet alltid har minskar sitt barnafödande.

  Det handlar helt enkelt om att organisera samhället anständigt – FÖR ALLA DEM SOM BOR I DET, INFÖDDA SÅVÄL SOM INFLYTTADE. De senaste 18 åren har vi inte gjort det.

 2. Lennart

  Olbap: Då kan vi säkert be Israel att också bomba Rosengård.

  Hur konstigt det än kanske kan låta så är alla de som bor i Rosengård faktiskt människor, precis som de som bor i Gaza.

 3. Olbap

  Sverige har en hel del att lära av Israels situation, ett ord: Rosengård. Det här är bara förskalven kära medborgare. När muslimerna börjar närma sig dubbelsiffriga procenttal, då börjar våldet på allvar. Dags att börja studera exemplet Israel. 300+ miljoner muslimer omringar 5 miljoner judar…

 4. Marcin

  Den där parantesen med förmodligen avsiktligt i överraskade mig. Så vitt jag vet så har du spelat utan några nämnvärda tricks hittils.