Politik

Kristallnatten och Gaza II: Robert Fisk om Gaza och palestinierna

[print_link]

Robert Fisk

Palestinierna har alltså som jag skrev i mitt förra inlägg sin egen historia, en historia som inte har något med Förintelsen att göra. Om vi inte förstår deras historia och deras förlorade land så kommer vi aldrig att förstå vad som händer i Mellanöstern.

Många av oss är vad den amerikanska tänkare Eric Hoffer kallade för True Believer, dvs vi tror till 100% på vad den israeliska och/eller amerikanska regeringen säger och inget annat.

Men det finns en annan version av Mellanösterns historia och en av de västerländska reportrar som kan den utantill är den legendariska brittiske journalisten Robert Fisk som bl.a. skriver såhär om de senaste dagarnas bombkrig i Gaza:

Robert Fisk: Why bombing Ashkelon is the most tragic irony

How easy it is to snap off the history of the Palestinians, to delete the narrative of their tragedy, to avoid a grotesque irony about Gaza which – in any other conflict – journalists would be writing about in their first reports: that the original, legal owners of the Israeli land on which Hamas rockets are detonating live in Gaza.

That is why Gaza exists: because the Palestinians who lived in Ashkelon and the fields around it – Askalaan in Arabic – were dispossessed from their lands in 1948 when Israel was created and ended up on the beaches of Gaza.

 

Läs fler inlägg om Gaza

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad,Arab-Israeli Conflict, Gaza Airstrikes, Hamas, Israel, Israel Airstrikes, Israel Airstrikes Gaza, Israel Hamas, World News [/tags]