Politik

Kristallnatten och Gaza. På andra sidan kullen: Nir Rosen om USA, palestinierna och USA

[print_link]Klicka på bilden

Vi kan lätt läsa historien om vad som händer mellan Israel och Palestina i DN, SvD och i den europeiska och amerikanska pressen. Det är en historiesyn som bäst representeras av Folkpartiets Cecilia Wikström som när någon vid något tillfälle kritiserade Israeliska övergrepp mot palestinierna chockerades över att kritiken riktades just på årsdagen av Kristallnatten.

Det är inte helt ologiskt att vi ser vad som sker i Mellanöstern genom en heleuropeisk lins men det får inte göra oss blinda för att palestinierna inte har något med Kristallnatten eller Förintelsen att göra.

Det faktum att 6 miljoner judar mördades under Andra Världskriget betyder inte att vi kan ta ut vår rättmätiga vrede över vad som hände då för 65 år sedan på palestinierna idag.

Palestinierna har sin egen djupt tragiska historia, med sitt eget förlorade land och om vi inte kan förstå den och sätta oss in i palestiniernas situation så kommer det aldrig att bli fred i Mellanöstern.

De senaste dagarna har det skrivits en del just om palestinierna och jag vill gärna lägga ut några av de artiklar som av politiska skäl, vad jag kan se, inte har kunnat visas i den svenska pressen.

En av de vars åsikter jag respekterar är den iransk-amerikanska journalisten Nir Rosen som har skrivit ett par mycket viktiga böcker om Irakkriget.

Nir Rosen kommenterar Gaza i Guardian om Nir Rosen om Palestina

The democratically elected Hamas government was targeted for destruction from the day it won the elections in 2006.

The world told the Palestinians that they cannot have democracy, as if the goal was to radicalise them further and as if that would not have a consequence. Israel claims it is targeting Hamas’s military forces.

 

Läs fler inlägg om Gaza

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad,Arab-Israeli Conflict, Gaza Airstrikes, Hamas, Israel, Israel Airstrikes, Israel Airstrikes Gaza, Israel Hamas, World News [/tags]