Politik

Bakom kulisserna till Israels intåg i Gaza. Det politiska rävspelet.

[print_link]

I sin bok om upprinnelsen till Andra Världskriget On Borrowed Time: How World War II Began skriver Leonard Mosley följande om den franska regeringens ageranade när Hitler just hade angripit Polen, vars försvar Frankrike hade garanterat: (sid 454-455):

To be sure the Chamber of Deputies was given a stirring speach by Edouard Daladier, insisting that France must honor her obligations. “Were France to admit of such aggression,” the French Pemier said, “it would earn her the contempt, isolation and discredit…At the price of our honor we would be purchasing a precarious and revokable peace and when the time came for us to fight, having lost the esteem of our allies and of other nations, we should be a wretched people, doomed to defeat and enslavement. ”

But the moment the speech was over, Daladier was back supporting (utrikesminister Georges) Bonnet to the hilt. He was in favor of delaying any ultimatum to the Germans for 24 to 48 hours – during which time something might turn up.

Politiker spelar ofta ett dubbelspel inför allmänheten. Den svenska regeringen har t.ex. med stor säkerhet känt till Israels mobilisering mot Gaza i flera veckor om inte månader utan att lyfta ett finger för att protestera.

Carl Bildt må skriva vad han vill på sin blogg men han har inte, vad jag vet, ens kallat upp Israels ambassadör till UD för att protestera. Det finns ett mycket väl utvecklat språk inom diplomatin och alla tecken tyder på att inte bara USA utan också EU och Sverige har gett Israel grönt ljus i Gaza.

Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy har mycket goda underrättelsekällor i Mellanöstern och blev säkert tillfrågade av Israel om hur de skulle ställa sig om Israel bombade och invaderade Gaza. Vi får anta att de gav sitt godkännande.

 

Läs fler inlägg om Gaza

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad,Arab-Israeli Conflict, Gaza Airstrikes, Hamas, Israel, Israel Airstrikes, Israel Airstrikes Gaza, Israel Hamas, World News [/tags]

12 thoughts on “Bakom kulisserna till Israels intåg i Gaza. Det politiska rävspelet.

 1. Bossebus

  Det är synd om alla människor.

  Är det rätt att en sk demokratisk stat beväpnad och betalad av en annan sk demokratisk stat kan hur den vill bomba sönder och samman andra whatever stater.?

 2. Johnny

  Nadia, judiska invandrare fördrev (många flydde frivilligt) drygt 700.000 palestinska araber till flyktingläger i Libanon, Jordaien, Västbanken och Gaza, det är det som syns på kartan du hänvisar till. Arabländerna fördrev drygt 800.000 judar som flydde till Israel.

  Jag vet inte vad du vill säga? Att det är judarnas fel att de segrade i krigen 1948, 1967, 1973 mot Arabländerna? Den judiska staten Israel är idag ett faktum. Palestinierna har inte militär kapacitet att återerövra Israel och fördriva eller döda alla israeliska medborgare om det nu är det som du ser som en rättvis lösning på konflikten.

  Vad vill du säga? Att det är synd om alla människor som dog eller fördrevs? Det tycker jag också men det löser inte dagens konflikt. Vad vill du?

 3. Bossebus

  Det gläder mig att en del läst lite historia.
  Men såklart återkommer man till den defakto situationen som föreligger.

  Historien legitimerar morden eller vad?
  Väljer man inte som USA vill så är man död?

 4. Bossebus

  ” Det är bara att ge upp, vara tacksamma för att de är fördrivna och inte avlivade, vifta med vit flagg och upphöra med allt våld mot Israel”

  Jo,tyvärr verkar herrarna och damerna inte vara såå tacksamma.

  Undras om dom dära som egentligen inte finns eller kanske dom fanns i vissa koncentrationsläger för ett tag sedan.

  Måhända dom var tacksamma.

  Men så hände något.

 5. Johnny

  Sedan Israel i augusti 2005 drog sig ur Gaza har Hamas nästan dagligen attackerat Israel med raketer och Israel är tvungna att agera för att stoppa raketattackerna. Varför glömmer vänsterbloggare alltid bort detta avgörande faktum?

  Hamas verkar göra allt för att provocera fram ett israeliskt anfall på Gaza och nu har de lyckats. Jag kan inte för mitt liv förstå vad de har att vinna på ett krig med Israel och sannolikt bli delvis ockuperade igen.

  Palestinierna har förlorat kriget och har inte militär kapacitet att besegra Israel hur de än försöker. Det är bara att ge upp, vara tacksamma för att de är fördrivna och inte avlivade, vifta med vit flagg och upphöra med allt våld mot Israel och med hjälp av det internationella samfundet försöka få till stånd någon form av fred och fortsätta sina liv i fredlig samexistens med Israel som granne. Allt annat är totalt lönlöst och skapar bara död, elände och misär.

  Israel är i sin fulla rätt att försvara sina medborgare och om man har informerat andra länder om saken vet jag inte. Jag kan inte se varför Israel nu skulle öppna upp två nya fronter mot Libanon och Iran innan de är klara med kriget i Gaza, möjligen att Hizbollah och Iran tar chansen att starta krig nu när israel är upptagna med Gaza, men Israel visade vid senaste kriget att de klarade av att föra två frontskrig mot Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon. Vi får se det är svårt att förstå hur dårarna där nere tänker och agerar.

 6. Bossebus

  Efter dagens titt på AlJazeera så kan man misstänka att Israel (läs Usa) stänger ner deras servrar….

  Detta hände ju redan tidigare. Men kanalen känns ändå fräsh…men ekonomiska tillrättaläggande smyger sig naturligvis in.

 7. Bossebus

  Jag tror Israel håller på att binda ris på sin egen rygg…Hamas är dock lagligen vald och bankas starkare varje dag.

  Sicken idiotisk soppa med alla övriga på läktarna!

 8. Lennart

  Kerstin: Jag tror att det nu är allt troligare att Israel snart kommer att öppna en andra front mot Hizbollah i Libanon och sedan kanske även anfalla Iran.

  Med USA och EU i ryggen finns det ingen anledning för dom att inte göra det.

  Om det blir före eller efter Obamas tillträde får vi se.

  Men jag tror själv inte att Obama kommer att ändra på Bush-regeringens politik. Vi får se snart nog.

Comments are closed.