Politik

Ett helt nytt sätt att turista: Jacob Nykvist skriver om Couchsurfing

[print_link]Klicka på bilden.

Lennarts introduktion: Webben erbjuder ett gigantiskt smörgåsbord av möjligheter att träffa människor och lära känna andra länder. En organisation som kombinerar både möjligeterna är CouchSurfing.com där man kan annonsera ut en soffa eller ledig säng om någon är intresserad av att ta vägarna förbi och stanna någon eller några dar.

Man inte bara sparar på resekostnaderna man får också förhoppningsvis en massa vänner och direktkontakt med folk på orten på kuppen. Och, som ni kan se på CouchSurfings hemsida, dom har medlemmar på platser som Iran, Zimbabwe, Fiji, Pitcairn Island och t.om. Gaza !. En som är medlem är Jakob Nykvist som skriver om sina erfarenheter:

Jag gick med i CouchSurfing.com våren 2008. Främst på grund av inspiration från min syster som redan var medlem. Hon har bland annat berättat om en helg när hennes lägenhet fylldes av klassisk musik.

En tjej från Wien som skulle spela upp för Göteborgsoperan övernattade hos henne och provspelade i hennes lägenhet.

Själv har jag haft besök från Frankrike, Tyskland och Kanada. Alla har varit mellan 20 och 30 år (själv är jag 28). Från Frankrike fick jag besök av två killar som pluggade till ingenjörer men var på rundresa i
Sverige under en del av deras sommarlov. Från Tyskland har jag haft besök av en tjej från Dresden och hennes brorsa. Hon pluggade i Kalmar men hade brorsan på besök så de gjorde en visit till Göteborg.

Senare fick jag besök av en kompis till henne som också kom från Dresden. Besök från Tyskland är alltid roligt eftersom jag har jobbat där ett tag och gärna övar på språket. Från Kanada fick jag besök av en kille som har jobbat ett par år på General Motors i Tokyo. Detta var intressant då jag själv jobbar inom bilindustrin.

Förutom Matt från Kanada har alla mina besökare stannat en eller två dagar. Detta har varit på vardagar. Som värd kan man bestämma vilka “regler” som skall gälla. Till exempel huruvida man vill ge en nyckel till besökarna och låta dem stanna i lägenheten när man själv inte är hemma. För mig har det varierat lite. Ofta har jag faktiskt lånat dem en nyckel när jag hunnit “lära känna dem” lite, har funkat bra hittills.