Politik

Andrew Wyeths puritanska ikonografiska USA. 1917 – 2009

Andrew Wyeth. Christina’s World. 1948. Tempera on gessoed panel, 81.9 x 121.3 cm. På MoMa i New York

[print_link]

Andrew Wyeth. Tenant Farmer.1961.

När vi ser USA ser vi det som lösryckta ikoner, skapade av amerikanska och svenska medier. Frihetsgudinnan, Wall Street, Stjärnbaneret, Hollywood, demokrati, Dollarn, Coca Cola, mm.

En grupp amerikanska målare har spelat en synnerligen viktig roll i att definiera det ramverk inom vilket amerikanerna ser på sig själva, Fyra målare ser på USA och en av dom är Andrew Wyeth som just dog.

Grant Wood American Gothic.

Andrew Wyeth när han var som bäst ligger någonstans mellan Grant Woods bistra humorlösa American Gothic och Edward Hoppers dystra och mörka kommentar på storstadens amerikaner: Nighthawks.

Det här är ett helt annat USA än det vi är vana vid från Timbro och Hollywood, men inte desto mindre ett USA som många amerikaner känner igen sig i.

Bakom allt ljuset och bruset på Broadway hemsöks de flesta amerikaner av alienation och ensamhet vilket säkert är orsaken till att den alltmer extrema och helt humorlösa kristendomen som vi ser i Grant Woods American Gothic spelar en så stor roll i dagens USA.

 

[tags] Andrew Wyeth, Chrsitina’s World, Carl Larsson och Norman Rockwell, Amerikanska målare, Måleri i USA[/tags]

Läs fler inlägg om Konst

One thought on “Andrew Wyeths puritanska ikonografiska USA. 1917 – 2009

  1. Björn Nilsson

    Svenskars bild av USA? – De som tittar på den konstiga evighetsserien “Cops” som sänds på Z-TV här (där riktiga poliser tar riktiga bovar) får väl inte direkt någon bild av glitter och glamour i det stora landet. Snarare luggslitet och ofta helt enkelt ömkligt med alla dessa småtjuvar och knarkare och utslagna som på något sätt “ska hållas borta från gatorna”. Varför inte bilden av ett land i sönderfall helt enkelt, där poliskåren är en av de grupper som desperat försöker hålla bitarna ihop? Nu skriver Aftonbladet om att hela USA hotas av konkurs. Vägen mot konkursen lär inte bli mindre plågsam. Eller är det meningen att övriga världen skall köra en “bail out” för USA eftersom “Amerika är för stort för att få gå i konkurs”?

Comments are closed.