Politik

Marienburg 1945 till Gaza 2009, har någonting förändrats?

Malbork.It is the largest gothic castle in Europe (made of brick), founded by the Teutonic Knights in the 13th century;

[print_link]

Marion Dönhoffs två böcker om sin uppväxt i Östpreussen, Kindheit in Ostpreußen och Namen die keiner mehr nennt. Ostpreussen – Menschen und Geschichte borde vara obligatorisk läsning i skolan. Hur kunde Östpreussen, ett gammalt kulturland från medeltiden helt plötsligt krossas och sopas bort från jordytan på bara ett par månader? Så gott som helt utan spår?

Förintelsen av Östpreussen började med två stora men litet kända brittiska bombangrepp i Augusti 1944 som ödelade den gamla fina kulturstaden Königsberg. Sedan kom röda armén som en tsunami i Januari och på bara några veckor var hela Östpreussen bortsopad från kartan. Inget vet hur många hundratusentals människor som massakrerades. Vedergällningen mod Hitlers invasion av Sovjetunionen var total.

Kalle Holmberg skriver i DN om nya fynd efter en av de otaliga massakrerna på tyska civila i Östpreussen, den i Marienburg: Kroppar i massgrav i Polen antas vara tyska civila

Efter granskning har det konstaterats att en av tio avrättades. Övriga antas ha dött av hård kyla och hunger under mars månad 1945 eller av artillerield när den sovjetiska armén då avancerade västerut och mötte frenetiskt motstånd från den tyska armén.

Det som förundrar stadens myndigheter är att alla begravts nakna. Såväl personliga tillhörigheter som metallföremål lyser med sin frånvaro – inte ens tandplomber av metall har påträffats i graven.

Det har länge varit tabu att ta upp att de allierade förde ett helt hänsynslöst krig mot den tyska civilbefolkningen och bl.a. brandbombade Hamburg och Dresden.

 

[tags]Marienburg, Malbork, Andra Värdskriget, Östpreussen, East Prussia[/tags]

4 thoughts on “Marienburg 1945 till Gaza 2009, har någonting förändrats?

 1. Robert

  Den 15e Januari bombade Muslimer sonder ett SJUKHUS I Thailand. Dom enda offren var Buddhister, INTE amerikaner eller Israeler. Muslimer maste sluta “protestera” genom att slakta oskyldiga!

 2. Anders

  Det är bra att detta tas upp. Hollywoods demonisering av alla tyskar i filmer har gjort att folk ryckt på axlarna då massavrättningar och övergrepp på tyska civila under 1940-talet kommit på tals. Västs samvete måste väckas och gärningarna bli kända. Det måste bli ett slut på nazifieringen av alla tyskar – merparten var offer i samma mån som polacker, judar och ukrainare. Dessa onda folkmord får aldrig mer ske. Polackerna ska ha heder för att de inte längre hymlar om vad som skedde med den tyska ursprungsbefolkningen i Preussen då sovjetarmén “befriade” folken där (läs: slog ihjäl och fördrev, merparten var etniska tyskar).

 3. Christer W

  Förläggaren Victor Gollantz, han med Pingvinböckerna, skrev om det redan i slutet på 40-talet om hur de tyska krigsfångar behandlades. Det var inte särskilt humant, ca 1 miljon tycks ha försvunnit i lägren us administrerade, en orsak till att det tycks ha varit så illa verkar ha varit Eisenhowers känslor för tyskar.
  Fransmännen svälte dem för att de skulle skriva på för legionen, det var därför det var så många tyskar i indokina.
  Engelsmännen behandlade fångarna mest väl.

 4. bjorn

  Ett barn som våldtas i 10 år tex
  ligger i x och x

  ska gärningsmannen/kvinnan leva?

  proportionsprincipen

  = jävla svårt å räkna ut

Comments are closed.