Politik

Efter Barack Obama: The Gavinator. Gavin Newsom USA:s mest spännande kommande politiker

[print_link]

Trots allt tal om förändringar och “Change” så spelar Barack Obama ändå Michail Gorbatjov mot George Bushs Konstantin Tjernenko. Dvs han är en nydanare men endast inom den starkt normbundna konservativa amerikanska traditionen.

Leif Lewin har skrivit i DN om Obamas traditionellt amerikanska framtoning: Varning för Obamas omogna stormaktsdröm

Barack Obama står, som så många andra amerikanska politiker, för en religiös retorik som kan verka främmande. När han försvarar dödsstraffet ger han uttryck för värderingar som många finner ovärdiga. Hans protektionism är oroande. Hans stormaktsdrömmar verkar omogna. Vi bör vara vaksamma när det gäller hans planer för Afghanistan.

Vem kommer efter Obama? En möjlig kandidat är San Franciscos borgmästare Gavin Newsom som fyllda 41 har gjort sig känd som en förkämpe för att öppnare samhälle genom sitt stöd för könsneutrala äktenskap här i Kalifornien.

Skillnaden mellan Newsom och Obama kan ses i det faktum att Obama vägrade att låta sig fotograferas med Newsom för ett par år sedan just på grund av Newsoms stöd för könsneutrala äktenskap.

Newsom har en nästan europeisk framtoning och saknar t.ex. Obamas extremt kristna framtoning, Medan Obama knappast skulle kunna vara en svensk politiker, i så fall skulle han vara placerad längst ut på KD:s högerflygel så skulle Newsom enkelt kunna smälta in i svensk politik.

 

[tags] Silicon Valley, Kalifornien, California, San Francisco, Gavin Newsom, Gav for Gov[/tags]