Politik

Gazakriget i svenska medier, slutet på den seriösa utlandsjournalistiken?

[print_link]

På sin blogg idag tar Jinge upp en fråga som jag själv har tänkt skriva om från en liten annan men ändå kompletterande synvinkel: Ytlig rapportering om Mellanöstern .

Jag har själv sysslat med krigshistoria rätt länge så är det här ett ämne som jag är insatt i.

Det viktigaste är givetvis att ha folk på platsen som talar, i det här fallet, arabiska, som har tillgång till beslutsfattarna och som kan utföra grävande journalistik. Man måste ha diplomatiska och militärkorrespondenter och folk som kan Mellanösterns nutisdshistoria.

Sånt kostar pengar och det är något som dagens svenska medier inte är beredda att satsa på. Så bevakningen blir inte bara ytlig, den blir helt intetsägande.

USA och Pentagon spelade en nyckelroll i kriget därför att det var USA som försedde Israel med de speciallbyggda bomber som sattes in mot de tättbefolkade områdena i Gaza: Israel sätter in amerikanska GBU-39 smartbomber mot Gaza .

Men svenska USA-journalister begav sig inte till Pentagon för att gräva.

Den palestinska raketteknologin som är en viktig aspekt av den IED-teknologi som har använts av gerillan i Irak och i Afghanistan har överhuvudtaget inte diskuterats i ett större sammanhang.

Man har gjort gällande att raketerna har smugglats till Gaza från Iran medan det sedan länge är klart att de precis som IED-vapnen i Irak och Afghanistan tillverkas av enkla komponenter inne i själva Gaza.

Tunnlarna används för att smuggla in varor och speciellt pengar och då speciellt dollarsedlar eftersom Gaza-ekonomin är baserad på den israeliska Shekeln och därför helt kontrollerad av Israel.

 

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad, Gaza, Svenska pressen om Gaza [/tags]

10 thoughts on “Gazakriget i svenska medier, slutet på den seriösa utlandsjournalistiken?

 1. Julius amadeus Pluto Di Tillo

  Hamas godkände israels avtal om vapenvila , men strax efter det så sa israels statsminister i ett tal att dom hade försvagat hamas enormt och i bästa fall ( sa han ) utplånats, men så var inte fallet . Hamas skickade iväg 6 st raketer mot israel bara för att visa att så var inte fallet.
  asså det är nåt med det här kriget jag inte förstår … jag har läst oerhört många bloggar , att skulle hamas på något sätt använda kvinnor och barn som sköldar , och att hamas anhängare skulle gömma sig bland civilbefolkningen … har någon sätt civila sjukta tillbaka ? , det ända jag har sätt från tidningar och flera utlänska kanaler är att palestinier flyr , ska man då använda sig av otroligt många flygattacker där risken är minimal att någon hamasanhängare dödas ? … varför inte gripa dessa hamasanhängare på ett annat sätt och ställa dom inför rätta , varför spränger israel Fn-skolor , sjukhus , skolor , amulansbilar , sjukvårdare och 31 mosker …varför använder sig israel av fosfor bomber som är olagliga och som gör att alla organ i kroppen går sönder om man känner lukten av den röken … och sen skyller på att det var dom 10 soldaterna som dog under kriget på något sätt hade fått tag på dom och kännt för att använda dom , hur trovärdigt låter det ? … och i fall det ändå var så att dessa soldater fick tag på dessa bomber och kände för att använda dom , fanns det ingen som kunde sätta stop för dom och säga att detta är fel ? enligt en läkare i belgien kommer ytterliga flera tusen av den palestinska befolkningen att drabbas av canser och eventuellt dö inom det närmaste halvåret , det är på grund av fosforn röken som är livsfalig… ( Fosforn är olaglig att använda i krig ) är det någon som kan ge mig svar på dessa frågor ? Detta kriget va bara enligt mig ett bevis på att man kan brytta mot krigsrätten och mänskliga rättigheter , nu kan väll andra länder som iran kanske höja nivån an aning och kanske ta till kärnvapen … eller för det är väll ingen som säger emot om man bryter mot reglerna,varför låter inte israel att andra journalister kommer in i gaza … ?? enligt mig betyder självförsvar , att man inte använder mer våld än vad situationen krävs , och varje gång man ska prata illa om israel så hör man alltid nån säga , vi har alltid haft det svårt i alla år – men för hällvette precis som hitler gjorde med er under sin tid , gör ni med palestinierna : stor mur runt palestina som inte änns ligger i erat område , Man väljer att skriva arab i varje arabs pass som är bosatt i israel ,araber som är bosatta i israel får inte göra värnpliketen vilket jag förstår , men medans alla andra killar i 20 års åldern tar värvning så får araberna i israel varken studera eller jobba eftersom att en arabisk person får inte studera vidare efter 20 års åldern utan måste vänta dom 5 åren då en judisk kille muckat från lumpen , detta beror på att inte araberna ska komma ikapp judarna i deras studer , men om man inte för ta värvning eller gå i skolan eller jobba , vad ska man då göra i 5 år ? ( lumpen i israel är 5 år ) från trippel:o6@hotmail.com

 2. Hans O

  Cecilia Uddén
  Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent talar arabiska och är delvis uppvuxen i Kairo. Robert Fisk, brittisk frilansreporter i Beirut talar och läser också arabiska. Enligt honom är Al Jazeeras sändningar på engelska ytliga och anpassade till en västerländsk publik. De flesta medarbetarna på den avdelningen kommer enligt honom från engelska medier som Observer, BBC och andra. Det kan alltså bli tokigt även med kunskaper i arabiska. Dock tycker jag att det är en klar skillnad på Cecilia Uddén och andra svenska reportrar. Hon vet vart hon ska vända sig och förstår också vad som sägs även när språkbruket kan vara svårt att tränga in i. Det ger betydligt intressantare inslag än de vanliga som åstadkoms med hjälp av tolk eller på olika pressklubbari Mellanöstern.
  Fisks The Great War for Civilisation är oundgänglig för den som vill ha en annan bild av Mellanöstern än en gängse.

 3. Pastey

  “Svenska journalister talar inte arabiska och har därför inte de källor och kontakter som behövs för en sådan rapportering.” Det där är en av de mer stötande orsakerna till att den svenska, och i princip hela västvärldens rapportering är värdelös från mellanöstern och arabvärlden. I princip till alla andra länder och världsdelar skickar man åtminstone någon som behärskar språket.

 4. Bossebus

  Bra sammanfattat Lennart!

  Tycker att Al Jazeera levt upp till en hög standard i sitt rapporterande. Dom verkar ha resurser.

  Jag kollar in Jinge och är medveten om mitt husorgans (GP) lustiga strypningar. Men så är jag inte prenumerant längre för tendenserna har fö funnits länge.

  Khazarerna kan ju ha en intressant historia men jag vet inte vad det spelar för roll idag?

 5. Johnny

  Lennart: “Jag har själv sysslat med krigshistoria rätt länge så är det här ett ämne som jag är insatt i.”

  Jag vet inte om du har läst något av Harvard professorn i krigshistoria, Gabriel Kolko? Själv tycker jag han är suverän och här är ett par länkar till hans senaste artiklar (det finns flera):

  Gabriel Kolko

  “How to Inflame the Entire Muslim World” (January 22, 2009)

  http://www.antiwar.com/orig/kolko.php?articleid=14109

  “Destabilizing the Islamic World” (January 3, 2008)

  http://www.antiwar.com/orig/kolko.php?articleid=12148

  Lennart: “Och därmed tar ifrån palestinierna ännu en del av deras mänsklighet eftersom de faktiskt också är semiter.”

  Det är bara det att judarna (människor som tror på judendomen) som invandrade till Palestina främst kom från Europa och anses av flera författare och Historie professorer komma från det gamla kungariket Khazar som under 800-talet adopterade judendomen som religion, riket var beläget mellan svarta havet och kaspiska havet och huvudstaden låg vid volga deltats utlopp i kaspiska havet, utgrävningar pågår idag. Där bedrev också vikingarna handel och mynt från Khzar riket har hittats i Sverige. Khazar riket hade fientliga muslimer (islam) i söder och kristna i väster (Bysantinska riket) och sägs därför ha valt just judendomen. När Khazar riket förstördes av främst vikingarna flydde Khazar judarna till Ryssland och Öst Europa. En historieprofessor i Israel har skrivit och publicerat en mycket omdebatterad bok om saken som ligger på bästsäljar listan där. Det finns med andra ord mycket få judar som verkligen är semiter och de flesta judar har alltså sitt ursprungsland i Khazar även om Moses som utvandrade från Egypten slog sig ner i Palestina. Bifogar några länkar till artiklar som är mycket intressanta:

  http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1260483.svd

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/959229.html

 6. bjorn

  Rättsmedvetandet= var bättre förr
  Mördat någon på 40-talet tex=var ju något oerhört
  Elchoker enligt proportionsprincipen
  Ett sätt att kontrollera folk

 7. bjorn

  Psykologisk krigsföring
  Nazismen= Göteborgs handels- och sjöfarts tidning (Torgny Segerstedt). Censur fö.
  Då hade man ju en rätt bra militär organisation.
  40-talet var ju bättre på alla sätt= guldåldern i mänsklighetens historia.
  Jfr 1600-talet då satan var i svenska armén. Anekdoter etc om denne person.

Comments are closed.