Politik

Kinesiska nyåret på måndag: ät tills du storknar. Kinesisk revolution senare i år?

[print_link]

Nu på måndag infaller det kinesiska nyåret, Oxens År, och som alla vet så gäller det att äta tills man storknar.

Men om du inte redan har beställt bord på någon av Silicon Valleys tusentals kinesiska restauranger så får du vänta tills nästa år för det är helt omöjligt att komma in utan reservation, trots den ekonomiska krisen.

Här i Silicon Valley kan man också laga sin egen kinesiska mat med ingredienser från t.ex. 99 Ranch Market.

Det är intressant att se den oerhört viktiga roll som maten spelar i den kinesiska kulturen. De inflyttade kineser som bor här i Silicon Valley har minimalt intresse för Konfucius, Tang-poesi eller Ming-porslin men de äter nästan uteslutande kinesisk mat.

I Kina har miljoner kineser rest hem för att fira helgen med sina familjer men med växande arbetslöshet och stigande sociala problem så väntar sig många att 2009 kan kommer att se en stigande protest-rörelse som på sikt t.o.m. kan komma att störta kommunistpartiet.

 

[tags]Kina, Chinese New Year, Oxens år, Year of the Ox, Kinesiskt nyår i USA[/tags]