Politik

Mobilen som kreditkort, i Japan men inte ännu i USA

[print_link]

Vissa länder är mer positiva till den nya mobilteknologin än andra.

Vad beror de här skillnaderna på? Sverige låg t.ex. länge fem till tio år före USA vad det gällde mobiltelefoner och under de senaste fem åren har man kunnat betala varor med kredit-kort inbakade i mobiler i Japan, något som ännu inte är möjligt i USA.

Intressant nog verkar motståndet mt ny teknologi gå hand i hand med privatisering, något som är en av huvudorsakerna till att USA ständigt halkar efter på bredbandsområdet.

Leslie Berlin skriver i New York Times om varför USA ligger så långt efter Japan på det här området:

 

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Mobiler, Mobiltelefoner, Kreditkort, Kreditkort och mobiltelefoner, Mobiler och kretidkort USA, Mobiler och kretidkort Japan[/tags]

3 thoughts on “Mobilen som kreditkort, i Japan men inte ännu i USA

  1. Christer W

    När företagen har mer eller mindre mindre oligopol och monopol, så stagnerar de. Oftast beror det på att de ska då ha ut så mycket som möjligt av sina tidigare investeringar, trots att de kan vara betalda flera gånger om.
    Sen kommer någon liten glad jäkel och förstör marknaden för dem.

  2. Björn Nilsson

    I vår del av världen var vi ju tidigit ute i och med NMT, Nordiska Mobiltelefonnätet. Det var offentliga och privata företag som samarbetade och resultatet blev vad jag förstår bra, och att den här tekniken fick en snabb start i Norden. Hade marknadsfundamentalister fått styra är det frågan om Norden varit så långt framme vad det gäller mobiltelefoni och internetanvändning. Kanske en renodlat statlig styrning också hade varit en bromskloss, men nu fanns olika aktörer på scenen och pjäsen blev en succé.

Comments are closed.