Politik

Konturerna av Barack Obamas mellanösternpolitik börjar skönjas

[print_link]

Gaza

Även om det ännu är tidigt så börjar vi kunna skönja konturerna av Barack Obamas Mellanösterpolitik. 

Hans Mellanösternsändebud George Mitchell är redan på väg till Israel och kommer sedan även att besöka Västbanken men däremot tydligen inte Gaza, en klar markering av att Obama inte är intresserad av att få en personlig rapport om läget i Gaza. En rätt skrämmande attityd för en som säger sig vilja medla mellan Palestina och Israel.

Obama verkar heller inte vara mån om att göra det möjligt för omvärlden att skicka varor direkt till Gaza utan att gå via Israel. Han skulle t.ex. kunna bygga upp den gamla flygplatsen i Gaza eller göra det möjligt för fartyg att docka i Gaza och öppna gränsen till Egypten. Men han och EU verkar vara helt inställda på att Israel skall fortsätta att kontrollera alla varor som skeppas in till Gaza. Precis som hittills.

Han har också gett order om att amerikanska flottan att stoppa alla fartyg som kan tänkas smuggla varor till Gaza-remsan. Trots att han säger att blockaden endast omfattar vapen så är det idag svårt att säga vad som är vapen och civila varor. Kommer man t.ex. att släppa in datorer eller annan elektronik som som kan användas för att bygga raketer? Det mest troliga är att alla varor stoppas.

 

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad, Gaza, Susan Rice [/tags]

Läs fler inlägg om Palestina

5 thoughts on “Konturerna av Barack Obamas mellanösternpolitik börjar skönjas

 1. FkD

  Intressant aer at Likud partiet i Israel inte erkaenner Palestinas raett att existera pa Vastbanken. Skall man skicka vidare till Per Ahlmark?
  “The Jewish communities in Judea, Samaria and Gaza are the realization of Zionist values. Settlement of the land is a clear expression of the unassailable right of the Jewish people to the Land of Israel and constitutes an important asset in the defense of the vital interests of the State of Israel. The Likud will continue to strengthen and develop these communities and will prevent their uprooting.
  http://www.knesset.gov.il/elections/knesset15/elikud_m.htm


  The Government of Israel flatly rejects the establishment of a Palestinian Arab state west of the Jordan river.”

 2. Johnny

  Lite mer nyheter från Afghanistan och hur det verkar fungera där. Lokalbefolkningen stjäl tydligen en hel del från de amerikanska varutransporterna. Ryssarna säger nu nej till transporter.

  http://www.atimes.com/atimes/South_Asia/KA27Df01.html

  Rekord i antalet vägbomber.

  http://www.usatoday.com/news/military/2009-01-25-Roadsidebomb_N.htm

  Lokalbefolkningen föredrar Taliban domstolar.

  http://news.antiwar.com/2009/01/26/swat-valley-population-turns-to-taliban-run-courts/

 3. Johnny

  Gamla Israel/USA/EU politiken fortsätter. Inga offentliga samtal med Hamas för de erkänner Israels rätt att existera. Hamas skall straffas och försvagas för att mjuka upp deras förhandlingsposition. Samtal kommer först att föras med Abbas som skall belönas för att visa Hamas och folket i Gaza att gott uppförande lönar sig. Det är ju ett ganska löjligt spel, med hänsyn till att Hamas är ett faktum på marken i Gaza och sitter i inofficiella förhandlingar med Israel i Egypten, visserligen i olika rum enligt uppgift. Jag tror som du att inget större händer officiellt för än efter valet den 10/2.

  I Irak reduceras trupperna enligt plan och skall öka med 30.000 i Afghanistan. Obama kommer säkert att begära mer trupper från andra NATO länder intressant att se hur de reagerar.

  Det verkar meningslöst att fortsätta skjuta på Talibaner och det bästa är naturligtvis att deklarera uppdraget slutfört och ta hem trupperna och att jakten på Bin Laden fortsätter med agenter.

  Korruptionen är stor i regeringen. Amerikanerna har utbildat, uniformerat och beväpnat olika miliser som börjat strida inbördes om makt och områden. Amerikanska befäl tjafsar om milisen skall bara ha utbildning och uniformer men inga vapen eller gamla begagnade vapen eller får skaffa egna vapen. Supermakten verkar röra sig som en elefant i porslinsbutiken, öser ut pengar och vapen till olika grupper utan att veta var alla lojaliteter finns. Det borde resultera i flera blow backs med tiden. Kommunikations och ledningsproblem inom NATO styrkan och oklart vad strategin och målen är? Holbrooke räknar med ett långt krig (mycket positivt för Big Government). Förnödenheter skall transporteras via Ryssland från norr eftersom de pakistanska lastbilschauförerna vägrar köra längre norrut på grund av krigsrisken, det bor ca 40 miljoner pastuner i området som stöder Talibanerna. För varje bröllop som Amerikanerna bombar ökar antalet “terrorister” med 1000. Det är bäst för alla om NATO åker hem så snart som möjligt.

Comments are closed.