Politik

Marda Dunsky: Pens and Swords: How the American Mainstream Media Report the Israeli-Palestinian Conflict

[print_link]Klicka på boken.

Marda Dunsky har skrivit om arabvärlden för Jerusalem Post och varit redaktör på Chicago Tribune. Hennes bok Pens and Swords: How the American Mainstream Media Report the Israeli-Palestinian Conflict verkar inte ha uppmärksammats av den svenska pressen.

Det här är en viktigt bok, för den amerikanska pressens rapportering från Mellanöstern har länge varit mycket restriktiv och ensidig och aldrig varit speciellt intresserad av att beskriva den muslimska världen, dess kultur och dess referensramar.

Shervan Sardar recenserar boken på Electronic Intifada: Book review: “Cycles of violence,” US media and Palestine

 

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellan%oe%stern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad, Marda Dunsky, Pens and Swords [/tags]

3 thoughts on “Marda Dunsky: Pens and Swords: How the American Mainstream Media Report the Israeli-Palestinian Conflict

 1. Johnny

  Hur mänsklig rättvisa och fred skall kunna skapas ur denna långvariga konflikt övergår mitt förstånd. Att hänskjuta konflikten till Internationella domstolen i Haag är den bästa lösningen som jag kan tänka mig, men någon 100% rättvisa lär det nog aldrig bli vad domstolen än beslutar.

  Tyvärr är denna konflikt också källan till islamsk “terrorism” eller muslimskt motstånd mot västvärlden, och USA’s stöd till Israel och närvaro i Mellan Östern och krigen i Irak och Afghanistan bidrar starkt till ökad “terrorism” eller anti-väst motstånd.

  Det “Globala kriget mot terrorismen” har varit visionen som utnyttjas av många mörka krafter som politiker, affärsmän inom vapen och säkerhetsindustri, statliga byråkrater, etc de så kallade “Beltway” och som främst drabbat dem i tredjevärlden som utsatss för allt våld och övergrepp, men även medborgare i väst som drabbats av våld både civila och soldater, förtryckande lagstiftning, kontroller, massavlyssning, risk att bli fängslad och internerad på obestämnd tid utan rättegång, expansion av staten med högre skatter, budgetunderskott, statsskuld och inflation, finansiell kris, arbetslöshet, etc. Det har varit rena rama Orwell 1984 under kriget mot terrorismen under ledning av terror presidenten Bush. Därför var stängningen av Gutanamo ett viktigt första steg tillbaka till normalitet i USA och världen som Obama tog.

  Det är bra att den unge utrikesministern i England nu öppet uppmanar Obama att sluta använda begreppet “Kriget mot Terrorismen” som skall bekämpas med militärt våld, utan terrorism skall i stället ses som ett kriminellt brott som skall bekämpas med polis, helst innan det utförs. Det verkar ju vansinnigt att bomba bröllop och skjuta civila samt en och annan beväpnad man om man vill minska terrorismen. Är man cynisk så skulle man ju kunna tro att syftet är att öka antalet terrorister och deras motivation för att motivera mer resurser för att bekämpa terrorister så att man kan bomba fler bröllop och få mer resurser etc, dvs en expanderade statfascism.

 2. Lennart

  Johnny 2: Bra skrivet och det är där vi har kruxet. Vi kan aldrig få fred i Mellanöstern om vi inte erkänner det oerhörda lidande och de väldiga oförrätter som palestinerna har utsatts för under decennier.

  Det här är övergrepp och oförrätter som de flesta svenskar och en överväldigande majoritet av alla amerikaner aldrig ens har hört talas om.

  Istället framställs palestiniernas frihetskamp bisarrt nog som en förlängning av Hitlers Förintelse, något som palestinierna inte hade något som helst med att göra.

  Våldet mot palestinierna ses på något sjukt sätt som en botgöring för tidigare generationers oförmåga att stoppa Hitler.

 3. Johnny 2

  Om jag hade blivit fördriven från mitt hus och min mark med våld och sedan blivit inspärrad i ett flyktingläger i 60 år vad hade jag då tyckt var en rättvis lösning?

  Jag kan aldrig erhålla en rättvis lösning eftersom jag aldrig kan få tillbaka mitt liv. Jag skulle definitivt vilja ha tillbaka 100% av mitt hus och mark, plus ett rejält skadestånd på minst $100.000 per år som jag varit utan mitt hus och mark, plus att personen som begick detta brott mot mig fick livstids fängelse. Jag skulle inte vara nöjd med att få tillbaka 20% av mitt hus och mark som världssamfundet erbjuder palestinierna idag.

  Amerikanerna borde fråga sig varför de stödjer Israel och vilka konsekvenser det medför.

  “Peace, commerce, and honest friendship with all nations, entangling alliances with none.”

  — Thomas Jefferson

  Den principen har Sverige tillämpat i 200 år och vi har inte behövt deltaga i något krig sedan 1809. Därför skall vi lämna Afghanistan innan NATO bombar nästa bröllop och vi drabbas av självmordsbombare i tunnelbanan i Stockholm.

Comments are closed.