Politik

Palestina, dagens antirasister och min ungdoms antikommunister

[print_link]

De senaste dagarna har sett ett gäng hurtfriska svenska antirasister ge järnet med båda nävarna och skarpa knogjärn i debatten om bombkriget mot Gaza. De har namn som Magnus Sandelin, Dilsa Demirbag-Sten och min stora ungdomskärlek Cecilia Wikström som i en nu klassisk tidningsartikel för några år sedan anklagade en debattör för att göra ett kritiskt uttalande om våldet mot palestinierna på själva årsdagen av Kristallnatten.

De här människorna påminner mig osökt om min ungdoms antikommunister.

När jag bodde i Taiwan så kom de flygande varje år för att delta i The World Anticommunist Leagues möten.

De här var mycket udda människor, liksom alla andra anti-kommunister som de i kretsen kring Bill Buckley här i USA som jag har träffat. De var aldrig det minsta intresserade av Kina eller Sovjetunionen. De kunde inte språket, kände inte till något om historien eller kulturen. De var inte intellektuella och verkade mest komma till Taiwan för att få gratissprit, ligga med tjejerna som jobbade utanför den amerikanska militärbasen i Taibei och bo på flotta hotell. Allt var betalt.

Sedan flögs de över till Jinmen alldeles invid Kinakusten där de släppte upp ballonger med slogans som “störta regeringen” och en massa biblar. Tyvärr vände vinden ofta och Jiang Kaisheks regering i Taiwan fick skynda sig att skicka ut militären för att stoppa befolkningen i Taiwan från att läsa meddelandena och störta fel regering! Ett av antikkommunisternas favorituttryck, när de var sobra vilket sannerligen inte var ofta, var “Nuke the Chinks”.

Några år senare träffade jag dom nyss hemkomna från Pinochets Chile som de prisade till skyarna som en frihetens bastion och för att ha den bästa spriten i den västra hemisfären.

 

[tags] USA, Irak, Iran, Israel, Syrien, Mellanöstern, Palestina, Palestine, Kriget mot Terrorismen, Gaza, Jerusalem, Bagdad, Baghdad, Rachel Corrie, Ulrika Anderson [/tags]

3 thoughts on “Palestina, dagens antirasister och min ungdoms antikommunister

 1. Kerstin

  Lannart skriver:
  Precis som vi klandrar våra föräldrar och farföräldrar för att de inte gjorde allt de kunde för att stoppa Hitler så kommer våra barn och barnbarn att undra varför vi inte gjorde vad vi kunde för att stoppa allt våld i Mellanöstern

  Precis, och de kommer inte att förstå varför vi inte stoppade rasismen den här gången heller utan lät samma hat utvecklas mot muslimer som förra sekelskiftet lät utvecklas mot judarna.

  Historien upprepar sig, gång på gång, fast inte i detalj, därför lär människor inte från historien.

 2. Nicklas

  Det är inte säkert att det skulle vara det bästa, <a href=”http://goterminnen.blogspot.com/search/label/gotiska%20klubben”en del tycker att det snarare borde vara på andra sätt.
  Men så är det ju att alla inte gillar hur saker och ting är men i det här sammanhanget kan man som i inlägget länkat ovan titta på hur Indien lyckats, som fått över en miljard människor som är så splittrat att ändå kunna enas.
  Kina har också lyckats men kanske inte lika bra, visst finns det konflikter i Indien. Som bara är en liten droppe i havet jämfört med vad som skulle hända om alla EU länder skulle bilda en stat med Nicolas Sarkozy och Angela Merkel vid rodret och Bryssel som huvudstad. EU-diktatur som många redan anser om EU.

Comments are closed.