Politik

Obama stramar åt försvarsbudgeten, striden om Raptorplanen, flygvapnet protesterar

Lockheed Martin F-22A Raptor
[print_link]

Skillnaden mellan Barack Obama och George Bush är inte en fråga om höger eller vänster utan en fråga om en president som i stort följer lagen, Obama, och en som inte gör det, Bush.

Ett bra exempel är hur George Bush kringgick USA:s budgetramar genom att ständigt begära supplement till Pentagonbudgeten. Nu försöker president Obama få Pentagonbudgeten under kontroll genom att begära att alla medel som anslås till Pentagon räknas in i de årliga anslagen till försvarsdepartementet.

Vad som gör det så viktigt är att man nu för första gången på åtta år kan få en klar insyn i hur mycket Pentagon kostar och kort uttryckt är det alldeles för mycket. USA har inte råd med en så dyr militär.

Man måste skära och det är här som Obamas nya och utomordentligt viktiga försvarsdoktrin kommer in.
Försvarsminister Robert Gates har angett programförklaringen som går ut på att USA alltmer kommer att satsa på billiga vapen som kan sättas in mot gerrilarörelser, främst då förarlösa Hellfiremissilbestyckade flygplan som de som nu sätts in i Pakistan och GBU-39 smartbomber som de som sattes in mot befolkningen i Gaza.

Samtidigt väntas man sätta kniven i anslagen för det utomordentligt dyra jaktplanet och andra av de mer traditionella vapnen som inte längre passar in i den nya militärdoktrinen.

 

[tags]Pentagon, USA:s militärdoktrin, CENTCOM, USA:s försvarsmakt, President Obama, Försvarsdepartementet, Defense Department, Robert Gates, GBU-39 smartbomber, Hellfire missiler, Irak, Afghanistan, General David Petraeus, Joint Chiefs of Staff, Försvarsstaben i USA, Amiral Mike Mullen[/tags]