Politik

Slutet för USA:s Blue Laws, en era går i graven. Gud och den Kristna Högern rasar

print_link]

Mitt första jobb när jag kom hit till USA för många år sen var på IT-avdelningen på en matvarukedja i New Jersey som hette ShopRite, nästan en exakt kopia av svenska ICA utom för att alla av någon underlig anledning pratade engelska.

Man hade butiker uppe i Connecticut i New England och när kyldiskarna där gick sönder på en söndag så fick man köra upp i omärkta skåpbilar och smyga sig in bakvägen för att reparera dom för det var då ännu förbjudet att jobba på guds dag. Gud brydde sig tydligen inte om att köttet ruttnade och glassen smälte. Det var då jag blev ateist.

De s.k. Blue Laws är ett exempel på hur gudfruktigt det amerikanska förbudssamhället alltid har varit. Förbud mot alkohol, mot att arbeta på söndagen, mot att ha sex, mot preventivmedel, mot Charles Darwin osv.

Men nu knackar synden på dörren för i ett försök att sätta sprätt på bl.a. alkoholförsäljningen efter kyrkgåendet på söndagarna, vilket säkert behövs, så kommer de sista moraliska blåa lagarna nu att avvecklas.

 

[tags]Moraliteten i USA, Blue Laws, Connecticut, Shopright, Wakefern, ICA, Snabbköp i USA, Moraliska lagar i USA, Gud i USA, Gud och Jesus i USA[/tags]