Politik

Finanskrisens USA: utblottade i frihetens och framgångens drömland.

[print_link]

Wall Street

Låga skatter, höga löner, kromosonbilar, billig bensin, gigantiska motorvägar, chansen att bli hur fet man vill, framgångens och frihetens förlovade land, det är inte undra på många nappar på USA-drömmen.

Det har alltid förvånat mig att de allra flesta som skriver om USA i Sverige gör så med en andaktsfull och helt okritisk stämning som nästan har något religiöst över sig utan att inse att drömmen ju faktiskt inte kan gå ihop. Göran Rosenberg utgör enda undantaget men även han är artig och korrekt.

Men nu har det alltså blivit kedjekrock i frihetens förlovade land och offren ligger i drivor, utblottade utefter vägen mot drömmen om ännu mer frihet, ännu mer pengar i framtidslandets USA. Vi är tillbaks i den stora depressionen på 1930-talet.

Michael Luo skriver i New York Times om alla de arbetslösa i dagens USA:Forced From Executive Pay to Hourly Wage – NYTimes.com

 

[tags]Wall Street,US Economy, Ekonomin,USA-ekonomin, Timothy Geithner, Finansdepartementet i USA, Centralbanken i USA, Treasury Department, Arbetslöshet i USA, Arbetslös i USA[/tags]

3 thoughts on “Finanskrisens USA: utblottade i frihetens och framgångens drömland.

  1. Christer W

    Johnny, är det inte dags att du börjar lyssna på dem som bor i us i ställe för timbro så kanske du hör vad de betalar i avgifter, det vi kallar skatter.

  2. Johnny

    Låga skatter och höga löner låter som musik i mina öron, tänk om vi hade lika höga löner och låga skatter i Sverige. I USA finns det i alla fall en liten chans för en löntagare att tjäna ihop en liten förmögenhet så att man kan bli ekonomisk oberoende och bli fri från slaveriet och kravet på att arbeta måndag till fredag 8-17 tills man fyller 65 år och inte vet om man får någon pension. I Sverige är den möjligheten mycket mindre eftersom skatterna är så extremt höga på arbete med 25% moms, 33% arbetsgivaravgift och 30-55% löneskatt vilket egentligen är oerhört märkligt eftersom löntagargruppen är den största i Sverige och där alla partier säger sig vara arbetarpartier, ändå beskattar de skiten ur just löntagarna.

Comments are closed.