Politik

Kan Blue State Digital hjälpa Mona Sahlin vinna valet?


[print_link]

Förtroenderas för Sahlin läser jag på SvT:s hemsida och strax ovanför, Han är mannen som använde internet för att bygga ett socialt nätverk av gräsrötter som bar fram Barack Obama till presidentposten. Nu har Thomas Gensemer flyttat till Europa och Mona Sahlin är en av dem som drar nytta av hans tjänster.

David Plouffe, Obamas kampanjchef. Se nedan

Blue State Digital är en konsultfirma som grundades av en grupp demokratiska IT-kunniga aktivister efter Howard Deans nederlag i 2004 års presidentkampanj.

Man drog nytta av lärdomarna från Howard Deans presidentkampanj och anlitades av Obamas kampanjchef David Plouffe för att skapa Obamas hemsida på webben. Den blev, som alla vet, en stor framgång mest för att man lyckades få potentiella väljare att skicka in små donationer till Obamas presidentkampanj. Till allas häpnad blev dessa småpengar tillsammans mer än vad Hillary Clinton lyckades samla in från sina rika donatorer.

Lika viktigt var att man gjorde det enkelt för väljarna att själva engagera sig i kampanjen och starta sina egna lokala kampanjorganisationer som dock ändå leddes top-down.

Nu försöker Blue State Digital expandera i Europa, bl.a. i England och man försöker även intressera Socialdemokraterna. Eftersom BSDs konsultarvoden är överkomliga, mellan $15 000 och $25 000 för att bygga en websajt t.ex. så är det inte omöjligt att sossarna anlitar dom för att bygga en modern interaktiv hemsida och den bakomliggande infrastrukturen.

 

[tags]Bloggar, Bloggteknologi, Bloggosfären, Bloggar i USA, Amerikanska bloggar, Bogs, United States blogs, Twitter, Mikrobloggar, Bloggy.se[/tags]

5 thoughts on “Kan Blue State Digital hjälpa Mona Sahlin vinna valet?

 1. Kerstin

  Sedan är Sverige inte USA och politikernas envisa bävrande för att förvandla oss till en total kopia av USA är bedrövligt.

  En gång i tiden ex. ansågs Mona Sahlin vara en röstmagnet, för att hon kunde uttrycka sig som vanligt folk. Idag är hon, och de andra i partiet, kvinnor som män, så fruktansvärt medietränade och strömlinjeformade att de låter som själlösa robotar och likadant allihop. Detta lockar inte väljare och Mona Sahlin är inte ens ung och därför röstvärvare av det skälet längre. Nu är hon bara rätt upp och ner trist att lyssna till. Och inte blir det bättre av att hon egentligen inte har ett alternativ att komma med. Så jag tror också att det var ett allvarligt misstag att sätta henne som ordförande i s. Å andra sidan är jag lika negativ till Margot Wallström. Den enda kvinna jag gillade var Carin Jämtin, som verkade både skärpt och kunnig, men det kan man förstås ta ur hennes framtoning med mer medieträning, om man anstränger sig.

  Jag vill ha människor i politiken, inte själlösa skal.

 2. Christer W

  Baylan, den nye partisekreteraren, var en katastrof i radion i dag. Enda ursäkten är att det var troligen hans första insats som partisekreterare, men blir det inte bättre så är det ytterligare ett fattigdomsbevis.

 3. Bosse

  Jag tror tyvärr att oppositionen har mycket små möjligheter att återerövra regeringsmakten med Mona Sahlin vid rodret. Människan inger inget förtroende, och är heller inte nyskapande på något vis. Om inte socialdemokratin har något bättre att komma med är det verkligen ett fattigdomsbevis.

  Ska de ha minsta chans i nästa val får de nog ta ännu ett snack med Margot Wallström. Wallström är kunnig, påläst och har, till skillnad från Sahlin, karisma.

 4. Björn Nilsson

  Obama hade hjälp av att motståndarsidan var moraliskt nedmald efter åtta år, men det hjälpte ändå inte för att få den verkligt enorma segern som man kunde ha förväntat sig. Egentligen borde väl Republikanerna inte ha mer än 25-30% av rösterna om exempelvis 80% av valmanskåren röstade. Teknologi är inte allt.

  För Sveriges del kan man konstatera att Alliansen visserligen har problem men är inte lika nedgången som Republikanerna i USA, och att huvuddelen av den rödgröna alliansen politiskt ligger så nära Alliansen att man kan fråga om någon teknologi i världen kan hjälpa Sahlin att vinna nästa val. Sist och slutligen är det politiken som avgör, och där sköter sig oppositionen så illa att man kan fråga sig om den är opposition över huvud taget.

Comments are closed.