Politik

Obama böjer sig för Israels vänner i Washington, slänger Chas Freeman överbord

[print_link]

Chas Freeman

När Barack Obamas högste spionchef Dennis Blair, USA:s Director of National Intelligence ville tillsätta en ny chef för National Intelligence Council, den gren av den amerikanska underrättelsetjänsten som sysslar med analys av långsiktiga politiska och ekonomiska trender så valde han en av USA:s mest meriterade diplomater språkmannen Chas Freeman.

Men Freeman hade varit dumdristig nog att kritisera Israel för våldet mot palestinierna och trots att Freeman inte skulle vara inblandad i förhandlingarna med vare sig Israel eller palestinierna så reste sig Israels försvarare i Washington som en man mot Freeman och Obama slängde honom omedelbart överbord.

Ben Smith skriver i Politico:Freeman hits ‘Israel lobby’ on way out – Ben Smith – POLITICO.com

But the most heated opposition came from supporters of Israel – and Freeman’s departure shows Obama’s reluctance to signal a change to a U.S. policy in the Middle East that centers on standing beside Israel.

Throughout his presidential campaign, Obama jettisoned aides and backed off statements that appeared to imply a change in the Bush Administration’s firm support for hawkish Israeli governments. As president, Obama dispatched Secretary of State Hillary Clinton to the Middle East last week with a tough message for the Palestinians, saying it was hard for Israel to make peace with people who are hurling rockets into their country.

Det här är inte första gången som Obama har gjort sig av med Israel-kritiker.

 

[tags]Mellanöstern, Palestina, Gaza, Israel, Västbanken, Syrien, Iran, Irak, Jerusalem, Middle East, West Bank, Hamas, Fatah, Likud, Dennis Ross, Chas Freeman[/tags]

2 thoughts on “Obama böjer sig för Israels vänner i Washington, slänger Chas Freeman överbord

  1. bjorn

    Mentaliteten på 40-talet= ond
    40-talets militärpsykologer var ju bäst (USA skulle ju egentligen vunnit världen)

Comments are closed.