Politik

Hur Obamas finansminister och senator Chris Dodd hjälpte AIG till miljonbonusar

[print_link]

AIGs bäste vän, den demokratiske Connecticutsenatorn Chris Dodd.

AIG-skandalen skakar fortfarande USA och Obama-regeringen.

Samtidigt som amerikanska företag skär ner de redan futtiga avgångsvederlag de ger miljoner avskedade arbetare så såg demokraterna och Obama-regeringen till att försäkringsbolaget AIG som redan till 80% ägs av den amerikanska staten, kunde lägga undan 165 miljoner dollar i skattemedel till bonusar, inklusive till bonusar till några som redan lämnat förtaget.

Det har nu uppdagats att det var Obamas finansminister Tim Geithner som tillsammans med Connecticutsenatorn Chris Dodd fixade det kryphål i lagen som gjorde det möjligt för AIG att få ut sina bonusar. Det faktum att senator Dodd har fått motta stora kampanjdonationer från AIG har inte undgått någon.

Så Dodd pekar på finansdepartementet som säger att de inte hade något val, vilket för att använda en politisk term, är skitsnack. Och Obama säger, som han brukar att han verkligen känner för de arbetslösa, men sen vill han inte göra något. (Se längre ner)

Raymond Hernaqndez och Thomas Kaplan skriver i New York Times:Dodd Draws Voters’ Ire Over Wall Street Pay – NYTimes.com

 

[tags]President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Timothy Geithner, Obamas Budget, Obama Budget, Chris Dodd, AIG[/tags]

4 thoughts on “Hur Obamas finansminister och senator Chris Dodd hjälpte AIG till miljonbonusar

 1. sandbuzz

  Att ge bonusar till felande direktörer i ett felande bolag strider mot alla sunda ekonomiska principer, moral och etik.
  Dom borde i stället avskedas, tycker sandbuzz…

 2. Christer W

  Johnny, i ett land där allt bygger på att folk har privata försäkringar så är det dålig pedagogik att låta AIG gå i konkurs. Eftersom AIG är ett av de större försäkringsbolagen skulle en konkurs få förödande konsekvenser för systemet som sådant, många har tecknat försäkringar för sin sociala trygghet och den sociala tryggheten skulle i det närmaste vara obefintlig efter en konkurs. Osäkerheten över de andra bolagens existens och framtid skulle tillta vid en konkurs genom att de ofta är återförsäkrade i varandra, det är möjligt att AIG skulle dra dem med sig.
  Att en konkurs skulle kanske tvinga fram en ny lagstiftning och andra statliga åtagande för bättre social trygghet för alla och det kan vara nog så skrämmande för försäkringsbolagen och de som lever gott på dem.

  Från min synpunkt sett så är det ett otyg att folk ska behöva försäkra sig för att få relativ elementär vård. Som jag ser det så räcker det med att försäkringsbolagen i huvudsak sysslar med sakförsäkringar och olycksfall. Efterlevnadsskyddet kan mycket väl vara änke och änklingspension, som det var här tidigare.

 3. Johnny

  Det är naturligtvis förkastligt att anställda får bonusar för 165 miljoner USD i ett företag som får statligt stöd för 165 miljarder dollar, men väljarna sväljer kameler och silar myggen. Bättre att AIG fått gå i konkurs så hade inga staliga bonusar eller staliga stödpengar slösats bort.

  Det förkeommer en avsevärd koruption bland politiker i USA som tar emot pengar från stora företag, i Sverige så tar politikerna pengarna direkt från skattebetalarna via partistöd och livstidspensioner i stället.

  Det skall bli intressant att se om Chris Todd blir återval eller ej, det skulle inte förvåna mig om han blir det efter några hycklande och vackra tal om Hope and Change så har antagligen idiot väljarna glömt allting.

  Bindande folkomröstningar, lag på balanserad budget, lag på max skatteförtryck på max 25% av BNP, guldvaluta, avveckling av centralbanker, subventioner, partistöd är några förändringar som skulle kunna förbättra demokratin.

  Obama och hans regering blir bara sämre och sämre för var dag som går.

Comments are closed.