Politik

Framtidens Internet: klarar samhället av Cloud Computing, realtidsvideo och obegränsat bredband?

[print_link]

Hur kommer framtidens Internet att se ut? Jättelika datacentra, s.k. cloud computing, kopplade till obegränsad bandvidd och allt starkare mobiltelefoner är inte bara något positivt, de kan mycket väl komma att knäcka det demokratiska samhället.

Orsaken är att det moderna demokratiska samhället vilar på att medborgarna skall vara passiva och lämna styrandet till politikerna. Men om medborgarna beväpnas med mobiltelefoner, digitalkameror och sociala nätverksverktyg som Twitter och bloggar så blir t.ex. det enklaste lilla krig nästan omöjligt.

Israels offensiv i Gaza skulle knäcka palestinierna men misslyckades totalt när bloggare bl.a. i Sverige lade ut bilder på döda barn på sina bloggar; bilder som var tagna med insmugglade billiga mobilkameror; bilder av en verklighet som aldrig hade synts för bara några år sen.

Pöbeln skall hålla sig på mattan och inte fildela eller ta en massa onödiga bilder av en verklighet som inte får synas. Om pöbeln kravlar sig upp från sofflocket kan vad som helst hända.

Ryan Single skriver i Portfolio :The Participatory Panopticon – Dual Perspectives – Portfolio.com

 

[tags]Web 2.0, bredband, Java, Webben, Internet, Datorer, mobile Internet, PHP, MySQL, LAMP stack, Cliud rComputing, Future of Internet, Internet 2[/tags]

4 thoughts on “Framtidens Internet: klarar samhället av Cloud Computing, realtidsvideo och obegränsat bredband?

 1. Karl-Fredrik Ängelmark

  Makten eller inte, själv tror jag att trafiken kommer att stoppa upp. Utvecklingen är lik bilismen: Först fanns det få bilar men en massa lediga vägar, sen byggde man ut vägnätet med motorvägar och sen blev de förstoppade ändå. Varje ingenjör bör känna till Shannons teorem – Kortfattat, om en person ropar i en sal hörs han mycket bättre än alla andra, om alla personer ropar hör ingen vad den andra säger. Vi börjar nå den gränsen nu. Då återstår på sikt massivt kabelutbyggande (samt att myndigheterna får gripa in mot spam, reklamtrafik m.m. som hotar att förvandla Internet till et TV-SHOP tusen resor värre)

 2. Bossebus

  Have no fear!

  Självklart kommer ‘makten’ att begränsa det hela! Kina visar vägen men USA och Sverige är inte långt efter.

  I ett glapp mellan det oönskade och det önskade nyhetsflödet kan en mobil/blogg/tweet spela en viss roll.

  Men sedan är det “business as usual” dvs alla nyheter kommer via “självcensurerande” media.

Comments are closed.