Politik

Obama katastrofala eskalering i Afghanistan, imperiernas kyrkogård

Framåt mot seger i Afghanistan
[print_link]

Om ett imperium skall kunna överleva så måste man förr eller senare lära sig vad som är strategiskt viktigt och vad som är irrelevant.

Afghanistan är helt oviktigt för USA och har alltid varit det och att Obama nu satsar hela sin prestige och miljarder dollar på att göra Afghanistan till en amerikansk utpost i Centralasien är ett katastrofalt misstag som allt mer liknar George Bushs invasion av Irak.

Afghanistan kommer aldrig att bli en amerikanskt koloni vad Obama än gör, och USA har ingenting i landet att göra lika litet som Ryssland, England och långt tillbaks i tiden Alexander.

Man lärde sig alltid i den tyska generalstaben att ett tvåfrontskrig oundviklingen skulle leda till ett nederlag för Tyskland. Att Obama nu med berått mod öppnar en ny front i Kriget Mot Terrorismen innan han ens har dragit sig tillbaks från Irak betyder att USA t.ex. inte kan klara av en kris i Korea eller någon annan stans i världen. Pentagon kommer återigen att vara sträckt till bristningsgränsen.

Den framgångsrike fältherren vinner utan krig skrev en gång den kinesiska tänkaren Sun Zi. Men Onama struntar i Sun Zi och Clausewitz och följer i George Bushs fotspår.

Helene Cooper och Eric Schmitt skriver i New York Times:White House Debate Led to Plan to Widen Afghan Effort – NYTimes.com

 

[tags]Mellanöstern, Afghanistan, Pakistan, USA Pakistan, Obama Pakistan, Obama Krig, Obama Kriget mot Terrorismen[/tags]

6 thoughts on “Obama katastrofala eskalering i Afghanistan, imperiernas kyrkogård

 1. Nadia

  “F.ö. ang. de svarta: Europeer förde slavar till America, så dina illusioner att Europeer skulle invadera och utrota Amerikaner för det upprörda sätt de behandlade Afro-Americans är trots allt fel tänkt.”

  Bra exakt samma tankar jag hade, men undrade om du skulle ta upp det själv och få ihop det med dagens hur västerländska regimer agerar i andra icke demokratisk länder. För det är exakt denna dubbelmoral vi har i USA och sina allierade idag. De skakar hand med diktaturer som totalt förhindrar mänskliga rättigheter i sina länder på de mest brutala sätt MEN vi samarbetar med dem och därmed är dessa brott ointressanta.

  Vi ska uppröras över vad talibaner gör men om väst vänliga regimer eller för den delen väst regimer gör samma eller värre saker så ska de ses med andra ögon – inga ord om “utrota” Bush, Blair eller ledare i Saudiarabien eller Uzbekisan.

  När det gäller alternativen du angav Sandbuzz så var dina egna ord jag drog min slutsatts ifrån:
  Du skrev “Som jag ser det, det finns tre alternativ till problemets lösning.”

  Så jag utgick ifrån att du INTE såg fler alternativa lösningar. BRA att du har det, och jag ber om ursäkt om jag misstolkade dina ord.

  Vad jag läst så har civilbefolkningen i Afghanistan enormt blandade känslor mot utländska trupperna pga av att det är dessa som i många regioner ökat skadandet och dödandet av civilbefolkningen. Det är något som även Karzai tagit upp,så det är nog mycket mera komplicerat än du målar upp ovan.

  Har du fått möjlighet att läsat Arif Rafiqs förslag för Pakistan, jag rekommenderar verkligen det. Detta skulle även kunna vara en stomme att jobba från i Afghanistan också.

 2. sandbuzz

  Nadia skrev: “I din värld skulle då personer bosatta i Europa och senare EU ha kunnat gett sig rätten att “utrota” dessa Amerikaner med dessa åsikter och sätt att agera genom en rejäl militär offensiv. Tack och lov så tänker inte alla som du.”

  Ron Paul väljer #1.
  Bush valde #2.
  Obama väljer #3.
  Sandbuzz har knappast uppgett vad han valt eller väljer!
  Utan bara listat tre alternativ som finns på bordet.
  Så du drog en förhastad slutsats Nadia!
  Det är möjligt det finns andra alternativ också.
  Jag frågade om vi i väst har en moralisk skyldighet att hjälpa kvinnor och barn i Afghanistan mot talibans barbarberi. Jag gav inget svar, för jag vet ej!

  Om du är intresserad att veta hur jag verkligen tänker, så kan jag lägga ut det här?

  Ar/var EMOT attack på Iraq 2003.
  Var FöR en attack på Afghanistan efter 9/11.
  Var verkligen upprörd när jag lärde mig hur taliban behandlade kvinnor med nackskott på fotbollsplaner, och förbjöd unga flickor att gå i skola. Det kom som en chock för mig att lära mig hur styret i Afghanistan uppträdde så barbariskt.
  Canadian troops är i landet sedan invasionen, deras uppgift efter den initiella invasionen var uppbyggnad av landet, i.e. bygga skolor och sjukhus och erhålla säkerhet för befolkningen i Kandahar provinsen. Denna effort har mötts av motstånd från krigsherrar och taliban, (al-qaeda ?), dock så ger den civila befolkningen sitt stöd till Canada. Canadian soldier har mötts med violent motstånd som orsakat över hundra CDN troops död och hundratals skadade.
  Vi stödjer våra trupper, jag stödjer våra trupper, men vi börjat bli trötta av de många soldater som kommer hem i kista, jag är trött av det.
  En undersökning visar att 80% av Canadian vill ta hem sina trupper och att Afghanistaner får sköta sig själva så gått de kan.
  Jag är bland dem!

  F.ö. ang. de svarta: Europeer förde slavar till America, så dina illusioner att Europeer skulle invadera och utrota Amerikaner för det upprörda sätt de behandlade Afro-Americans är trots allt fel tänkt.

 3. Nadia

  Ser på Arifs senaste inlägg följande:

  “President Asif Ali Zardari gave his second address to parliament today. Again, it was in English, so a majority of Pakistanis had no idea what he was saying. Not a great idea since Zardari faces a credibility gap with most Pakistanis, many of whom see him as an American puppet.”

  Det har alltså gått till den graden att dessa “ledare” inte ens bryr sig att deras folk vet vad de säger. Budskapet måste först gå fram till baba USA och mama EU och dess folk. Asif Ali Zardari tala ditt folks språk.

 4. Nadia

  Sandbuzz, kommer du ihåg hur svarta hade det i södra USA i slutet på 40 talet och 50 talet?

  Staka krafter fanns där som ansåg att de var värda mera än dessa svarta och det visade sig på fruktansvärda ageranden.

  I din värld skulle då personer bosatta i Europa och senare EU ha kunnat gett sig rätten att “utrota” dessa Amerikaner med dessa åsikter och sätt att agera genom en rejäl militär offensiv. Tack och lov så tänker inte alla som du. Folk i USA valde att istället jobba för förändring genom demonstrationer, utbildning, lobby, samtal, etc etc etc man valde helt enkelt att stärka de hälsosamma delarna i samhället. Bra gjort! Detta arbete pågår fortfarande.

  Personligen så tycker jag lösningen ligger hos folket i dessa länder. Läs bara på Arif Rafiqs förslag i Pakistan (http://pakistanpolicy.com/2009/03/18/victory-for-civil-law-in-pakistan-a-first-step/) lägg till stärkandet av alla grupper inom landet som vill ha ett bättre samhälle!

  Men genom åren har vi sett, tyvärr, att det är sällan dessa krafter som tas upp som lösningar inom sina egna länder. Kan de vara för att de ser till vad som är bäst för Pakistanier i första och i andra hand. Ingen kan väl ha undgått att väst intressen i dessa regioner har i decennier gått före vad som är bra för folket i korta och långa loppet. Så man har valt att samarbete med korrupta, totalitära grupper istället. Villiga grupper som utan problem kan ställa upp och låta sitt eget folk förvägras mänskliga rättigheter.

  Så för en gångs skull låt oss agera med att låta bli att förstöra för dessa människor.

  http://www.civiceducation.org/
  http://www.fafen.org/v1.fafen/
  http://hrcp-web.org/

 5. sandbuzz

  Som jag ser det, det finns tre alternativ till problemets lösning.
  1) Dra hem från Asien och mellanöstern, skit i alla anti-demokratiska länder. Detta är Libertarian Ron Paul’s lösning till Afghanistan och Iraq.
  2) Fortsätt med det lågintensiva “nation building” i Afghanistan som pågått under Bush’s neo-konservativa doktrin, med ingen lösning i sikte…Vilket kan dra ut kriget i en generation.
  3) Satsa på en militär offensiv a la Obama, för att utrota al-qaeda och taliban i Afghanistan & Pakistan, och få ett fort slut på kriget, (om man nu lyckas)…
  Frågan är: har vi i väst en moralisk skyldighet att hjälpa ett förtryckt folk, i.e. kvinnor och barn, att erhålla ett liv i frihet och likställda med mannen i anti-demokratiska Muslimska länder?
  Om svaret är JA, då är alt. 3 en förutsättning.
  Om svaret är NEJ, då gäller alt 1.
  Välj!

Comments are closed.