Politik

Carla Bruni-Sarkozy och Michelle Obama: den nya och den gamla världen

[print_link]

Michelle Obama med kardan på hjärtat.

De tillhör båda sextiotalisterna, Michelle Obama född 1964 och Carla Bruni född 1967, men där slutar likheten mellan de två presidentfruarna och de två samhällena som de representerar.

1968 förändrade allt. Medan Frankrike och EU moderniserade, vände vänsterut och definitivt gjorde upp med det gamla Europa som hade krossats under Andra Världskriget så utförde högern i USA en av de märkligaste kontrarevolutioner i modern historia. USA slöt sig i sitt skal och omfamnade en Iran-liknande chauvinistisk patriotism och fundamentalistisk religiositet som även har satt sina spår på Barack och Michelle Obama.

Trots att Michelle Obama är utbildad på Princeton och Harvard så skulle hon lätt kunna vara en eller t.o.m två generationer äldre än Carla Bruni.

Carla Bruni struntade t.ex. helt enkelt i att följa med sin man till G20-mötet i London, hon är sin egen kvinna på ett sätt som Michelle Obama som en traditionsbunden presidentfru aldrig skulle kunna vara.

Carla Bruni skriver och framför sina egna låtar, något som skulle vara helt omöjligt för en presidentfru i USA. Och skulle en amerikansk president kunna ha en fru, sin tredje, med nakenbilder på Internet? Nakenbilder som Nicolas Sarkozy tycker är “jättefina”.

 

Länkar:www.whitehouse.gov

[tags]President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Timothy Geithner, Obamas Budget, Obama Budget, Carla Bruni, Nicolas Sarkozy, Michelle Obama[/tags]

12 thoughts on “Carla Bruni-Sarkozy och Michelle Obama: den nya och den gamla världen

 1. Christer W

  Poängen Sandbuzz är att damen i fråga är erkänd som statschef även av Canada, och så är hon adlig.
  Rätt intrikat, en monark som statschef i konstitutionell konfederation. Det är väl lite schizofrent?

 2. sandbuzz

  “Sandbuzz, finns det inte något som heter Samväldet och har en Head of the Commonwealth, en kvinna i england.
  Är inte Canada en av de sexton som erkänner henne som statschef?”

  Visst! Vad är din poäng? Canada är en constitutional confederation, inte en constitutional monarchy som Sverige…

  What about: den enorma titelsjukan som finns i Sverige?
  Ni har väl den gammalmodiga adeln kvar?

 3. Christer W

  Sandbuzz, finns det inte något som heter Samväldet och har en Head of the Commonwealth, en kvinna i england.
  Är inte Canada en av de sexton som erkänner henne som statschef?
  Förövrigt, de här som vurmar mest för det svenska kungahuset är nog de som ligger dig närmast politiskt och religiöst. Så du är nog i dåligt sällskap, du får nog konvertera både politiskt och religiöst. 😉

  Det som egentligen är ett problem här är att många tror att om kungahuset skrotas så får vi presidentval á la usa, att Finland, Tyskland, Frankrike har presidentval som inte liknar us presidentval tycks ha gått spårlöst förbi.
  Samtidigt finn det inget intresse från socialdemokraterna till moderater att motarbeta den villfarelsen. Troligtvis är sossarna skäl att de vågar inte ta konflikten och borgarnas är att kungahuset spelar på deras planhalva.

 4. Christer W

  Sandbuzz, finns det inte något som heter Samväldet och har en Head of the Commonwealth, en kvinna i england.
  Är inte Canada en av de sexton som erkänner henne som statschef?
  Förövrigt, de här som vurmar mest för det svenska kungahuset är nog de som ligger dig närmast politiskt och religiöst. Så du är nog i dåligt sällskap, du får nog konvertera både politiskt och religiöst. 😉

  Det som e3gentligen är problem här är att många tror att om kungahuset skrotas så får vi presidentval á la usa, att Finland, Tyskland, Frankrike har presidentval som inte liknar tycks ha gått spårlöst förbi.
  Samtidigt finn det inget intresse från socialdemokraterna till moderater att motarbeta den villfarelsen.

 5. sandbuzz

  I see. Vem är då officielt Sveriges statschef? Säger Parliamentary democracy and Constitutional monarchy dig något?

 6. Christer W

  Åh, vi har gjort dem till museum. Dessvärre fick vi inte använda formalin, det hade blivit lite likstelt då.

 7. sandbuzz

  Christer W., För att inte glömma liturgin i Europa med alla sina gammalmodiga Monarkier. Hur står ni ut, nu när ni fått nog av detta? 😉

 8. Christer W

  Sandbuzz, hjärtat? Det är väl snarare kroppspulsådern annars är de ju vanskapta.
  Dock tror jag att det är så att Bruni och Sarkozy har svårt att hålla ihop anletsdragen eftersom det i europa ses av många som lite naivt och omoget att göra som Obamas. För som sagt europa har fått nog av statsstyrd liturgi där ritualen är ett självändamål för att förgylla dess storhet.

 9. sandbuzz

  Handen på hjärtat är en tradition vid spelande av den Amerikanska nationalsången, ingen statsstyrd liturgi…
  But I bet it bothers the heck out of you… 😉

  God Bless America!

 10. Christer W

  Björn, jag tror att hon tänker: vilka nickedockor, sånt (hyllningsgester) där slutade europa med 1945 i berlin,
  då hade vi fått nog av statsstyrd liturgi.

 11. Björn Nilsson

  Har hon inte en rätt giftig blick Carla, och dessutom: verkar den inte vara riktad mot Barak O? Kanske bäst att Michelle O ser upp så inte det italiensk-franska bombnedslaget bestämmer sig för att byta upp sig från fransk till USA-isk president! Tösen verkar ju ha talang för sådana karriärkliv!

 12. Christer W

  Tala om liturgiska riter. Jag föredrar mer trevliga riter som när man får äta surströmming (då smiter jag), kräftor, våfflor, ärtsoppa och punsch etc eftersom de är inriktade på människans trevnad och väl.

Comments are closed.