Politik

President Obama stoppar samvetslösa privata studielån i USA

Den som vill studera på ett amerikanskt universitet måste betala och det är inte små summor det gäller.

Så de flesta amerikanska studenter tvingas skuldsätta sig upp över öronen. Pengarna kommer från den amerikanska regeringen, dvs från de amerikanska skattebetalarna, som dock har sett till att miljardbelopp avsätts för att subventionera de privata låneföretag som sköter ruljangsen på studenternas bekostnad. Låt oss ta det en gång till: den amerikanska regeringen avsätter $65 miljarder till studielån. Av dessa $65 miljarder går 80% till privata låneföretag som sedan stor en sjättedel av pengarna i egen ficka genom att höja den ränta de tar ut av de fattiga studenterna.

På tio år räknar regeringen med att de här låneföretagen får in $94 miljarder som alltså är en direkt subvention av de amerikanska skattebetalarna till samvetslösa företag som skor sig på fattiga studenters bekostnad.

Det är det het groteska systemet som president Obama nu vill stoppa.

 

www.whitehouse.gov[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Timothy Geithner, Obamas Budget, Obama Budget, Studentlån i USA, Student loans Obama , Obama Student Loans[/tags]

0 thoughts on “President Obama stoppar samvetslösa privata studielån i USA

 1. Bosse

  Sossarna är ett korrumperat rent maktkonservativt parti.

  Och det är alltså inte moderaterna? 😉 Det parti som enligt opinionsundersökningarna är största partiet för dagen, vilket f.ö. bara visar att en stor del av svenska folket måste betraktas som nyttiga idioter.

 2. Johan

  “Inte undra på att den svenska Alliansregeringen är så hänförd över den amerikanska modellen.”

  Vilket dravel. Märkligt att du inte kommenterar att de svenska sossarna har varit med och röstat igenom vårt pensionssystem, vilket är för högervridet för många republikaner. Eller att de accepterar skolpengen som de borgerliga införde på 90-talet. Något som ses som väldigt höger i USA.

  Du kanske borde kolla till läget i Sverige innan du reservationslöst hyllar sossarna. Sossarna är ett korrumperat rent maktkonservativt parti. Varför tror du att de inte längre är Sveriges största parti?